πρώτα δόντια

7 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τα πρώτα δόντια των παιδιών

Εάν είστε νέος γονιός και ειδικά αν είστε… πρωτάρης, τότε τα πρώτα δόντια του παιδιού σας είναι πολύ πιθανόν να σας προκαλέσουν έντονο στρες. Όμως, εμείς είμαστε εδώ για να μη χρειαστεί να αγχωθείτε! Σήμερα θα δούμε μαζί 7 πράγματα που είναι καλό να ξέρουμε για τα πρώτα δόντια των παιδιών. Έτοιμοι να ξεκινήσουμε;

Τα περισσότερα μωρά θα αρχίσουν να βγάζουν δόντια μεταξύ 6 και 12 μηνών

Αρχικά πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στη χρονική περίοδο που το μωρό θα βγάλει τα πρώτα του δόντια. Μερικά μωρά μπορεί να μην έχουν καθόλου δόντια ακόμα και μέχρι να φτάσουν ενός χρονών.

Όταν περίπου είναι τριών μηνών, τα μωρά θα αρχίσουν να εξερευνούν τον κόσμο και μαζί και το στόμα τους, με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένο σάλιο και να βάζουν τα χέρια τους στο στόμα. Όταν το μωρό αρχίζει να το κάνει αυτό, πολλοί γονείς αναρωτιούνται εάν αυτό σημαίνει ότι το μωρό τους βγάζει τα πρώτα δόντια. Όμως, τα πρώτα δόντια συνήθως εμφανίζονται περίπου στους έξι μήνες και όχι νωρίτερα.

Συνήθως τα πρώτα δόντια που θα εμφανιστούν είναι σχεδόν πάντα τα μπροστινά κάτω δόντια. Τα περισσότερα παιδιά θα έχουν όλα τους τα παιδικά δόντια μέχρι την ηλικία των τριών χρονών.

Το φθόριο θα πρέπει να μπει στην δίαιτα του παιδιού σας από την ηλικία των 6 μηνών

Εάν και το φθόριο βρίσκεται πολύ συχνά στο νερό της βρύσης, τις περισσότερες φορές δεν είναι αρκετό για να προστατεύσει τα δόντια του παιδιού σας από την τερηδόνα και άλλες ασθένειες των δοντιών. Εάν μπορείτε, ελέγξτε πόσο φθόριο έχει το νερό στην περιοχή σας και αν δείτε ότι δεν είναι αρκετό, τότε μιλήστε με τον οδοντίατρο σας για τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Τι μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο των ούλων όταν ξεκινάνε να βγαίνουν τα πρώτα δόντια

Τα πρώτα δόντια του παιδιού συνήθως δεν είναι επίπονη διαδικασία, παρόλο που πολλοί από εμάς μπορεί να έχουμε ακούσει το αντίθετο. Όμως, είναι σημαντικό εξίσου να θυμόμαστε ότι ενώ δεν είναι ιδιαίτερα επίπονη, συνεχίζει να προκαλεί ενόχληση στα μωρά. Συνήθως τα ούλα των μωρών γίνονται ευαίσθητα και μπορεί να πρηστούν, ενώ είναι πολύ συνηθισμένο να έχουν πολλά σάλια.

Μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ στα δόντια του μωρού σας με καθαρά δάχτυλα, είτε με ένα βρεγμένο καθαρό πανί. Εάν αποφασίσετε να δώσετε μπισκότα teething για ανακούφιση του πόνου, τότε σίγουρα πρέπει να είστε παρόντες για να αποφύγετε την πιθανότητα πνιγμού.

Τι να ΜΗΝ χρησιμοποιούμε

  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ταμπλέτες teething γιατί πολλές χρησιμοποιούν το φυτό μπελαντόνα σαν συστατικό, το οποίο περιέχει δηλητήριο.
  • Δεν χρησιμοποιούμε επίσης ζελέ με βενζοκαΐνη, η οποία μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο μεν, αλλά μουδιάζει την περιοχή και οι ειδικοί συστήνουν την προσοχή για παρενέργειες.
  • Δεν χρησιμοποιούμε κολιέ teething από κεχριμπάρι. Εάν και η ‘μόδα’ της εποχής λέει για τις ευεργετικές ιδιότητες του κολιέ, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι βοηθάει, και ακόμα χειρότερα, μπορεί να προκαλέσει πνιγμό.

Πρέπει να πλένουμε τα δόντια των παιδιών τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα

Ακόμα και αν είναι τα πρώτα δόντια του παιδιού μας και σε εμάς φαίνονται εντελώς υγιή, πρέπει να τα πλένουμε δύο φορές τη μέρα και μάλιστα με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο. Φυσικά, η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι ειδικά μελετημένη για μωρά ή για παιδιά και η ποσότητα της οδοντόπαστας να είναι πολύ μικρότερη από αυτή που χρησιμοποιούμε εμείς για τα δικά μας δόντια.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να θυμόμαστε δύο πράγματα: α) να μην βάζουμε το παιδί στο κρεβάτι με μπιμπερό και β) να μάθουμε τα παιδιά να φτύνουν την οδοντόπαστα όταν φτάσουν σε ηλικία που μπορούν να το καταλάβουν.

Μέχρι περίπου τα έξι τους χρόνια, είναι καλό να βάζουμε εμείς την ποσότητα οδοντόκρεμας που χρειάζεται στην οδοντόβουρτσά τους.

Τι να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας

Ο παιδίατρος σας και ο οδοντίατρος σας είναι καλό να σας μιλήσουν για τη φθορίωση. Η φθορίωση είναι η άμεση τοποθέτηση φθορίου πάνω στα δόντια και πραγματοποιείται από τον οδοντίατρο μία με δύο φορές τον χρόνο. Τα δόντια του παιδιού σας έτσι θα προστατευτούν από την τερηδόνα. Η αδαμαντίνη των δοντιών γίνεται πιο ανθεκτική στα οξέα των μικροβίων του στόματος με το φθόριο.

Πότε να κλείσετε το πρώτο ραντεβού με οδοντίατρο για το παιδί σας

Όταν το μωρό σας βγάλει το πρώτο του δόντι, τότε είναι η κατάλληλη ώρα για να κλείσετε το πρώτο ραντεβού με τον οδοντίατρό σας. Μπορεί να φαίνεται νωρίς, όμως και το AAP (American Academy of Pediatrics) αλλά και το AAPD (American Academy of Pediatric Dentistry), συνιστούν πως το πρώτο ραντεβού πρέπει να γίνει πριν από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού σας.

Ο οδοντίατρος θα μπορέσει να καταλάβει εάν τα δόντια του μωρού αναπτύσσονται σωστά και αν υπάρχουν τυχόν προβλήματα. Επίσης, ο οδοντίατρος πάντα μπορεί να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για το πως να φροντίζετε ακόμα καλύτερα τα δόντια του παιδιού σας!

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τα δόντια του μωρού ή του παιδιού σας, μη διστάσετε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο ή ακόμα και να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί μας για να σας λύσουμε όποιους προβληματισμούς έχετε.