Γέφυρες Δοντιών

Περιληπτικά

Οι γέφυρες δοντιών χρησιμοποιούνται ως μέθοδος αντικατάστασης ενός ή περισσότερων χαμένων δοντιών.

Τι είναι οι γέφυρες δοντιών

Οι γέφυρες δοντιών είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα – μια γέφυρα που αποτελείται από κατασκευασμένα δόντια, η οποία γεφυρώνει το κενό ενός ή περισσότερων δοντιών.

Χρησιμοποιώντας τα διπλανά δόντια για στήριξη, η γέφυρα τοποθετεί ένα δόντι αντικατάστασης στο κενό του χαμένου δοντιού. Το δόντι αντικατάστασης στηρίζεται από τις θήκες δοντιών που τοποθετούνται πάνω στα διπλανά φυσικά δόντια.

Το αποτέλεσμα είναι ένα αισθητικά ικανοποιητικό σύστημα αντικατάστασης δοντιών που είναι ανθεκτικό, καθώς συγκρατείται από φυσικά δόντια.

Γιατί να βάλεις γέφυρες δοντιών

Κάθε προσθετική αποκατάσταση έχει τα πλεονεκτήματά της. Οι γέφυρες, για παράδειγμα, αποτελούν την θεραπεία εκλογής για ορισμένους ασθενείς λόγω των ακόλουθων οφελών:

 • Άνεση μίας ακίνητης αποκατάστασης που σημαίνει πως δεν χρειάζεται να την αφαιρείς κάθε βράδυ όπως τις κινητές οδοντοστοιχίες (μασέλες).
 • Η συγκράτηση στα διπλανά δόντια προσφέρει μία σταθερή, ασφαλή αποκατάσταση για τη μάσηση, την ομιλία, και το χαμόγελο.
 • Δίνει ένα αισθητικά ικανοποιητικό χαμόγελο.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον οι γέφυρες έχουν αρχίσει να υποκαθίστανται από τα εμφυτεύματα δοντιών, κυρίως όταν πρόκειται για την αποκατάσταση ενός μόνο δοντιού.

Ωστόσο, σε περίπτωση που λείπουν δύο ή παραπάνω δόντια, στην κλινική μας χρησιμοποιούμε εμφυτεύματα δοντιών για να καταστήσουμε τις γέφυρες ακόμη πιο ασφαλείς. Σε μία γέφυρα που στηρίζεται σε εμφυτεύματα, οι θήκες δοντιών συνδέονται με τα εμφυτεύματα αντί για τα φυσικά δόντια.

Πως μπαίνουν οι γέφυρες δοντιών

Η θεραπεία με τη χρήση γέφυρας δοντιών δεν είναι πάντα δυνατή και συχνά δεν προτείνεται από τον οδοντίατρο. Ο μοναδικός τρόπος να γνωρίσεις ποιο σύστημα αντικατάστασης δοντιών θα λειτουργήσει καλύτερα στην περίπτωσή σου είναι να μας επισκεφθείς για μία ενημερωτική συνεδρία.

Υπάρχουν πολλές προσθετικές αποκαταστάσεις που μπορεί να αποτελούν καλή επιλογή για τους στόχους και τις προσδοκίες σου, συμπεριλαμβανομένων των οδοντικών εμφυτευμάτων ή μίας γέφυρας που στηρίζεται σε οδοντικά εμφυτεύματα.

Οι γέφυρες δοντιών έχουν μερικές προϋποθέσεις:

 • Πρέπει να υπάρχουν γειτονικά φυσικά δόντια στις άκρες του κενού ώστε να υπάρχει δυνατότητα στήριξης της γέφυρας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δόντια για στήριγμα στη μια ή και στις δύο πλευρές, η ιδανική λύση είναι να τοποθετηθεί εμφύτευμα που θα λειτουργήσει ως στήριγμα, όπως ακριβώς με ένα υγιές δόντι.
 • Πρέπει τα γειτονικά δόντια που θα στηρίξουν τη γέφυρα να είναι υγιή και ικανά να τη στηρίξουν. Για παράδειγμα, ένα δόντι που κουνιέται δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση στήριξης της γέφυρας.
 • Πρέπει να υπάρχουν συμπτώματα περιοδοντικής νόσου.
 • Πρέπει να υπάρχει συνεχής φροντίδα της στοματικής υγιεινής.

Συχνές Ερωτήσεις

Το κύριο μειονέκτημα μιας γέφυρας είναι ανάγκη για τροχισμό υγιών δοντιών που θα χρησιμοποιηθούν για την στήριξή της. Το τρόχισμα αυτών των υγειών δοντιών τα καθιστά επιρρεπή σε μελλοντικές βλάβες, οι οποίες προκαλούνται συχνά λόγω ύπαρξης της γέφυρας.

Οι γέφυρες δοντιών δεν είναι μόνιμη λύση. Απαιτούν συχνή υντήρηση με τη μορφή επισκευής ή αντικατάστασης. Η μέση διάρκεια ζωής μιας γέφυρας δοντιών είναι 8-10 χρόνια. Με σωστή φροντίδα, οι γέφυρες δοντιών μπορούν να κρατήσουν πάνω από 15 χρόνια.

Τα εμφυτεύματα δοντιών και οι γέφυρες δοντιών διαφέρουν αρκετά, με τα εμφυτεύματα να υπερτερούν σε πολλούς τομείς. Τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων είναι τα εξής:

 • Με τα εμφυτεύματα δοντιών δεν τροχίζουμε/τραυματίζουμε τα γειτονικά, υγιή δόντια, όπως συμβαίνει με τις γέφυρες.
 • Τα εμφυτεύματα επιτρέπουν τη συντήρηση της στοματικής υγεινής. Με αυτά μπορείς να κάνεις σωστό καθαρισμό του στόματος (οδοντικό νήμα), ενώ με τις γέφυρες δεν μπορείς.
 • Μπορεί στην αρχή τα εμφυτεύματα δοντιών να είναι ακριβότερα από τις γέφυρες, αλλά μακροπρόθεσμα αποτελεί οικονομικότερη λύση.
 • Τα οδοντικά εμφυτεύματα μιμούνται τα φυσικά δόντια στη μάσηση και στην εμφάνιση.

Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα στοιχεία και πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε το χαμόγελό σου, κάλεσε μας στο 210 9730679.