απονεύρωση δοντιού

Απονεύρωση Δοντιού

Περιληπτικά

Η απονεύρωση δοντιού είναι μια πολύ συνηθισμένη θεραπεία που πραγματοποιείται για να σωθεί ένα δόντι από πιθανές φλεγμονές.

Τι είναι η απονεύρωση δοντιού

Η απονέυρωση δοντιού είναι μια διαδικασία αφαίρεσης του νεύρου ενός δοντιού.

Ο πολφός είναι ένα από τα βασικότερα μέρη ενός δοντιού. Βρίσκεται βαθιά στο δόντι και είναι υπεύθυνος για την αίσθηση και τη θρέψη ενός δοντιού. Αν ο πολφός νεκρώσει λόγω παρατεταμένης φλεγμονής ή βαθιάς τερηδόνας, τότε θα νεκρωθεί και το δόντι.

Γιατί να κάνεις απονέυρωση δοντιού

Η απονεύρωση είναι μια προληπτική θεραπεία. Γίνεται κυρίως για να αποφύγουμε τη νέκρωση ενός δοντιού, και των συμπτωμάτων μιας εκτεταμένης τερηδόνας ή χρόνιας φλεγμονής.

Τα συμπτώματα που χρήζουν απονεύρωση δοντιού είναι τα εξής:

  • Παρατεταμένος πόνος.
  • Ευαισθησία δοντιού.
  • Ανικανότητα μάσησης.
  • Πυώδη αποστήματα δοντιού.
  • Αποχρωματισμός δοντιού λόγω νέκρωσης.

 

Πως γίνεται η απονεύρωση δοντιού

Αρχικά, αναισθητοποιείται η περιοχή γύρω από το δόντι, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η απονεύρωση. Έπειτα, ο οδοντίατρος ανοίγει το δόντι μέχρι να φτάσει στις ρίζες του.

Η απονεύρωση ξεκινάει με την αφαίρεση του πολφού που έχει υποστεί φλεγμονή ή έχει νεκρωθεί. Καθαρίζεται και απολυμαίνεται η κοιλότητα του πολφού και οι ρίζες του δοντιού. Εφόσον καθαριστούν και διαμορφωθούν κατάλληλα οι ρίζες του δοντιού, τότε τοποθετείται ένα ειδικό φάρμακο στο εσωτερικό τους.

Το τελικό στάδιο της θεραπείας ολοκληρώνεται με την έμφραξη των ριζικών σωλήνων του δοντιού. Ουσιαστικά, προστίθεται ένα ειδικό υλικό που φράζει τελείως τις ρίζες του δοντιού, με σκοπό την αποφυγή επαναμόλυνσης του πολφού.

Συχνές Ερωτήσεις

Όχι, η απονεύρωση δοντιού δεν πονάει καθώς πραγματοποιείται αναισθησία της περιοχής.

Εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος. Αν ο πολφός δεν έχει νεκρωθεί, η απονεύρωση του δοντιού συνήθως απαιτεί μία συνεδρία που διαρκεί περίπου μία ώρα. Αν ο πολφός έχει νεκρωθεί, το πιθανότερο είναι να χρειαστούν πολλαπλές συνεδρίες.

Το κόστος της απονεύρωσης ποικίλλει. Εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος, από την κατάσταση του πολφού και του αριθμού των ριζών του δοντιού, αλλά και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης.

Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα στοιχεία και πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε το χαμόγελό σου, κάλεσε μας στο 210 9730679.