θεραπεία περιοδοντίτιδας

Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Περιληπτικά

Η θεραπεία περιοδοντίτιδας είναι η διαδικασία αντιμετώπισης της περιοδοντίτιδας και σταθεροποίησης της εξέλιξης της νόσου.

Τι είναι η θεραπεία περιοδοντίτιδας

Η περιοδοντίτιδα είναι μια προχωρημένη νόσος των ούλων, η οποία αποτελεί εξέλιξη χρόνιας ουλίτιδας.

Η ουλίτιδα αποτελεί το αρχικό στάδιο της περιοδοντίτιδας και αντιμετωπίζεται έυκολα με έναν καλό καθαρισμό και βελτίωση της στοματικής υγιεινής. Για την θεραπεία ουλίτιδας μπορείτε να διαβάστε περισσότερα εδώ. Αν η φλεγμονή στα ούλα έχει προχωρήσει βαθύτερα, τότε μιλάμε για περιοδοντίτιδα.

Στην περιοδοντίτιδα, αποκολλώνται τα ούλα από τα δόντια και σχηματίζεται ένα κενό μεταξύ των δοντιών και των ούλων. Αυτό συμβαίνει επειδή με την πάροδο του χρόνου εισχωρούν μικρόβια και τοξίνες μέσα στα ούλα και μολύνουν το κόκκαλο. Στον θύλακο, τα μικρόβια και οι τοξίνες πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα το κόκκαλο να καταστρέφεται όλο και περισσότερο. Σε τελικό στάδιο, η μόλυνση του οστού οδηγεί σε απώλεια δοντιού.

Σε αρχικό στάδιο, η θεραπεία περιοδοντίτιδας είναι η θεραπεία που γίνεται για να ξεπρηστούν τα ούλα και να σταματήσει η αιμορραγία τους. Σε προχωρημένες περιπτώσεις επιδιώκεται η αντιμετώπιση των σοβαρότερων συμπτωμάτων της νόσου.

Γιατί να κάνεις θεραπεία περιοδοντίτιδας

Η περιοδοντίτιδα είναι μια πολύ συχνή νόσος και αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες απώλειας δοντιών σε ενήλικες. Επομένως, η καλύτερη θεραπεία για την περιοδοντίτιδα είναι η πρόληψη μέσω μιας καλής στοματικής υγιεινής.

Δυστυχώς, η περιοδοντίτιδα δεν θεραπεύεται πλήρως. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης της νόσου ακόμα και μετά από μια θεραπεία. Επομένως, η θεραπεία περιοδοντίτιδας έχει σκοπό την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου, τα οποία είναι τα εξής:

 • Πρησμένα και ευαίσθητα ούλα.
 • Αιμορραγία των ούλων.
 • Πύον ανάμεσα στα δόντια.
 • Κακοσμία του στόματος.
 • Μετακίνηση δοντιών.
 • Απώλεια δοντιών.
 • Εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Πως γίνεται η θεραπεία περιοδοντίτιδας

Πριν ξεκινήσει η θεραπεία περιοδοντίτιδας, γίνεται σχολαστική αξιολόγηση των ούλων. Αυτή περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Μέτρηση του κενού μεταξύ των δοντιών και των ούλων.
 • Αξιολόγηση της οστικής απώλειας.
 • Προσδιορισμός της κινητικότητας των δοντιών.
 • Μέτρηση του πρηξίματος των ούλων.
 • Προσδιορισμός της βαρύτητας της φλεγμονής

 

Έπειτα, αυτά τα δεδομένα καταγράφονται σε ειδικό λογισμικό. Έτσι μπορούμε να εξετάσουμε τα δεδομένα που μας δείχνουν τις αλλαγές που έχουν προκύψει μεταξύ των θεραπευτικών συνεδριών, όπως τη διατήρηση της στοματικής υγείας, την εξέλιξη της νόσου με την πάροδο του χρόνου, και τη βελτίωση της περιοδοντικής υγείας ως αποτέλεσμα της θεραπείας. Ένα από τα κύρια οφέλη του λογισμικού καταγραφής είναι πως μας προσφέρει σύντομα και με ακρίβεια τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να προσαρμόσουμε την θεραπευτική μας προσέγγιση στις ανάγκες σου.

Η κατάλληλη μορφής θεραπείας επιλέγεται με βάση την αρχική αξιολόγηση. Στις διαθέσιμες θεραπείες περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

 • Ουλική αναδιαμόρφωση.
 • Πλαστική χειρουργική περιοδοντίου.
 • Χειρουργική περιοδοντική θεραπεία με κρημνό.

 

Πιστεύουμε ακράδαντα σε μία πιο συντηρητική προσέγγιση αντί για μία επεμβατική χειρουργική προσέγγιση. Η άνεσή σου αποτελεί πάντα το πρώτο μας μέλημα. Γι’ αυτό τον λόγο η χειρουργική περιοδοντική θεραπεία προτείνεται μόνο μετά από επαναξιολόγηση της μη χειρουργικής θεραπείας και μόνο εφόσον έχουν εφαρμοστεί όλες οι μη χειρουργικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας.

Το Πρόγραμμα Περιοδοντικής Συντήρησης (ΠΠΣ) έχει στόχο την καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας. Το ΠΠΣ διαμορφώνει μία εξατομικευμένη θεραπεία για το πρόβλημά σου που θα περιλαμβάνει τη θεραπεία στην κλινική, καθώς και την κατάλληλη στοματική υγιεινή για το σπίτι.

Συχνές Ερωτήσεις

Δυστυχώς όχι. Αντιμετωπίζεται όμως.

Οφείλεται κυρίως στην κακή στοματική υγιεινή.

Όχι, η θεραπεία περιοδοντίτιδας δεν πονάει καθώς χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία.

Το κόστος της θεραπείας περιοδοντίτιδας εξαρτάται από το μέγεθος και το είδος του προβλήματος, καθώς και από το είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί.

Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα στοιχεία και πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε το χαμόγελό σου, κάλεσε μας στο 210 9730679.