Αφαίρεση Παλιών Σφραγισμάτων

Περιληπτικά

Η αφαίρεση παλιών σφραγισμάτων απομακρύνει τα παλιά σφραγίσματα με τη μορφή αμαλγαμάτων και τα αντικαθιστά με βιοσυμβατά και μη τοξικά σφραγίσματα.

Τι είναι η αφαίρεση παλιών μαύρων σφραγισμάτων

Τα παλιά μαύρα σφραγίσματα είναι φτιαγμένα από το γνωστό αμάλγαμα, το οποίο είναι ένα κράμα μετάλλων με κυριότερο συστατικό το ασήμι. Το σφράγισμα αμαλγάματος χρησιμοποιείται πάνω από 100 χρόνια στην οδοντιατρική, μέχρι που απαγορεύτηκαν στην Ε.Ε. Τα μαύρα σφραγίσματα αμαλγάματος απαγορεύτηκαν επειδή είναι τοξικά.

Η αφαίρεση των παλιών σφραγισμάτων δεν είναι απλή διαδικασία, καθώς ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο απομάκρυνσης του αμαλγάματος. Πρέπει να αποφύγουμε την κατάποση και την εισπνοή του υδραργύρου και των άλλων τοξικών ουσιών που υπάρχουν στο αμάλγαμα.

Γιατί να αφαιρέσεις τα παλιά μαύρα σφραγίσματα

Ο υδράργυρος στο αμάλγαμα είναι τοξικός και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου, των νεφρών, των πνευμόνων. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα πολλά σφραγίσματα αμαλγάματος ευθύνονται για την εμφάνιση αλλά και την επιδείνωση του ομαλού λειχήνα – μια σοβαρή δερματολογική πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Η τοξικότητα του υδραργύρου μεταφέρεται σε όλο το σώμα, καθώς ο υδράργυρος αποθηκεύεται στο ήπαρ, στα νεφρά, στον εγκέφαλο, και σε πολλά άλλα μέρη του σώματος, με αποτέλεσμα να μολύνει όλο τον οργανισμό.

Οι μελέτες που αποδεικνύουν τις βλάβες λόγω της τοξικότητας του αμαλγάματος είναι πολλές. Ο στόχος της Ε.Ε είναι να εξαλείψει τελείως την ύπαρξη του υδραργύρου για ιατρική χρήση μέχρι το 2030.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η αφαίρεση παλιών μάυρων σφραγισμάτων αμαλγάματος είναι απαραίτητη.

Πως γίνεται η αφαίρεση παλιών μαύρων σφραγισμάτων

Ο περισσότερος υδράργυρος απελευθερώνεται κατά την αφαίρεση ενός σφραγίσματος αμαλγάματος. Οπότε η αντικατάσταση ενός μαύρου σφραγίσματος αμαλγάματος πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα ιατρικά πρωτόκολλα τα οποία περιλαμβάνουν:

  1. Χρήση ειδικής αναρρόφησης.
  2. Απομόνωση του δοντιού με απομονωτήρα.
  3. Ψύξη της περιοχής κοντά στο δόντι.
  4. Κάλυψη προσώπου του ασθενούς.
  5. Καλός αερισμός του χώρου.
  6. Αποστείρωση οδοντικών ιστών μετά την αφαίρεση.
  7. Αφαίρεση σφραγίσματος αμαλγάματος σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κομμάτια.
  8. Αφαίρεση μέχρι 3 εμφράξεων ανά εβδομάδα.
  9. Φίλτρο στο οδοντιατρικό μηχάνημα, με σκοπό την αποφυγή μόλυνσης του περιβάλλοντος.

 

Ο σκοπός αυτών των πρακτικών είναι η προστασία από την απορρόφηση των τοξικών ατμών του υδραργύρου, που παράγονται από το τρόχισμα για την αφαίρεση των μαύρων σφραγισμάτων.

Συχνές Ερωτήσεις

Σαφώς αλλάζουν όλα τα παλιά μαύρα σφραγίσματα, απλά ενδέχεται κάποια δόντια να χρειαστούν απονεύρωση πρώτα.

Συνήθως αντικαθιστώνται με σφραγίσματα ρητίνης, τα οποία είναι λευκά στο χρώμα και προσφέρουν ένα αισθητικό αποτέλεσμα. Και όλο αυτό χωρίς να υστερούν σε ανθεκτικότητα.

Γενικά το κόστος της αφαίρεσης παλιών μαύρων σφραγισμάτων εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, την κατάσταση του δοντιού, και άλλους παράγοντες.

Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα στοιχεία και πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε το χαμόγελό σου, κάλεσε μας στο 210 9730679.