Ορθοδοντικοί Μηχανισμοί

Περιληπτικά

Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί (κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα) είναι σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επίλυση ορθοδοντικών προβλημάτων για αισθητικούς και λειτουργικούς λόγους.

Τι είναι οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί

Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί χωρίζονται σε 2 κύριες κατηγορίες:

  • Ακίνητοι μηχανισμοί.
  • Κινητοί μηχανισμοί.

 

Οι ακίνητοι μηχανισμοί μένουν σταθεροί και μπορούν να αφαιρεθούν μόνο από τον οδοντίατρο. Οι κινητοί μηχανισμοί τοποθετούνται και αφαιρούνται με ευκολία. Η επιλογή μεταξύ των δύο εξαρτάται από το μέγεθος και το είδος του προβλήματος, οπότε γίνεται από τον οδοντίατρο.

Στην κλινική μας εργαζόμαστε αποκλειστικά με κινητούς μηχανισμούς.

Οι κινητοί μηχανισμοί χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες:

  • Μασελάκια ή μηχανήματα.
  • Διαφανείς νάρθηκες.

 

Για τους διαφανείς νάρθηκες μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ.

Τα κινητά μηχανήματα είναι πλαστικά μασελάκια που προσαρμόζουν με μεγάλη ακρίβεια στο στόμα.

Γιατί να βάλεις μασελάκια

Τα μασελάκια τοποθετούνται είτε σε μία, είτε και στις δύο γνάθους και χρησιμοποιούνται είτε για τη μετακίνηση των δοντιών, είτε για τη συντήρηση του αποτελέσματος μίας ολοκληρωμένης ορθοδοντικής θεραπείας.

Η θεραπεία με μασελάκια ξεκινάει συνήθως πριν βγουν όλα τα μόνιμα δόντια, με τη διάρκεια της θεραπείας να ποικίλλει ανάλογα το μέγεθος και το είδος του προβλήματος.

Το κύριο πλεονέκτημα που έχουν τα μασελάκια είναι ότι μπορούν να αφαιρεθούν για καλύτερη στοματική υγιεινή και πιο άνετη μάσηση, και μετά να ξανατοποθετηθούν.

Συνήθως χρησιμοποιούνται από παιδιά για την πρόληψη αλλά και διόρθωση ορθοδοντικών και σκελετικών προβλημάτων. Δηλαδή η χρήση τους επικεντρώνεται στη μετακίνηση δοντιών και στη δημιουργία χώρου για τα μόνιμα δόντια.

Πως μπαίνουν τα μασελάκια

Αρχικά, παίρνουμε αποτυπώματα των δοντιών της άνω ή και της κάτω γνάθου. Τα αποτυπώματα αποστέλλονται σε ειδικό εργαστήριο, το οποίο θα κατασκευάσει το μηχάνημα που έχει επιλεγεί. Το σχέδιο και το χρώμα του μηχανήματος επιλέγεται μετά απο συνεργασία σου με τον οδοντίατρο.

Για να πετύχει η θεραπεία με τα μασελάκια, είναι απαραίτητο να παραμένουν στο στόμα 15 ώρες ημερησίως. Συνιστάται να αφαιρούνται μόνο για το φαγητό και το βούρτσισμα.

Συχνές Ερωτήσεις

Τα μασελάκια είναι κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί οπότε μπαίνουν και βγαίνουν με ευκολία, με αποτέλεσμα να διευκολύνουν την μάσηση και τη στοματική υγιεινή. Επίσης, είναι καταλληλότερα για μικρά παιδιά, τα οποία βρίσκονται ακόμα σε ανάπτυξη.

Επειδή τα μασελάκια πρέπει να φοριούνται σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως δημιουργούν προβλήματα συνέπειας από μικρά παιδιά. Και όταν δεν φοριούνται τις απαραίτητες ώρες είτε η θεραπεία αργεί πάρα πολύ, είτε σταματάει τελείως. Επίσης,επηρεάζουν ελαφρώς την ομιλία, με αποτέλεσμα ένα μικρό ψεύδισμα, το οποίο φεύγει αφού τα μασελάκια συνηθιστούν.

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει και εξαρτάται από το μέγεθος και το είδους του προβλήματος. Συνήθως, διαρκεί από μερικούς μήνες μέχρι 1-2 χρόνια.

Όχι, τα μασελάκια δεν πονάνε. Ωστόσο, απαιτούν ένα μικρό χρονικό διάστημα προσαρμογής και φροντίδα με τακτικό καθαρισμό, ώστε να αποφευχθούν τυχόν φλεγμονές και μολύνσεις.

Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα στοιχεία και πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε το χαμόγελό σου, κάλεσε μας στο 210 9730679.