εμφυτεύματα δοντιών
εμφυτεύματα δοντιών

Εμφυτεύματα Δοντιών

Περιληπτικά

Τα εμφυτεύματα δοντιών έχουν σχεδιαστεί για να αντικαθιστούν τα δόντια που λείπουν, χαρίζοντάς σου ένα όμορφο, λαμπερό, και αυθεντικό χαμόγελο γεμάτο αυτοπεποίθηση.

Τι είναι τα εμφυτεύματα δοντιών

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μικρές κυλινδρικές βίδες από τιτάνιο που τοποθετούνται στις γνάθους στη θέση των φυσικών δοντιών, και παίζουν το ρόλο της ρίζας του δοντιού ή των δοντιών που λείπουν. Το εμφύτευμα δοντιού είναι η βάση πάνω στην οποία τοποθετείται το τεχνητό δόντι.

Γιατί να βάλεις εμφυτεύματα δοντιών

Η απώλεια ενός δοντιού μπορεί να είναι καταστροφική. Όχι μόνο επειδή σου χαλάει το χαμόγελο και σε εμποδίζει από το να χαμογελάς με αυτοπεποίθηση, αλλά επειδή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που επηρεάζουν την υγεία σου. Είναι σημαντικό να αντικαθίστανται τα ελλείποντα δόντια με οδοντικά εμφυτεύματα εγκαίρως για να προληφθούν τα ακόλουθα προβλήματα:

  • Απώλεια οστού που οδηγεί σε παραμόρφωση του προσώπου.
  • Μετατόπιση και στράβωμα των δοντιών.
  • Κακή επαφή των δοντιών της άνω και της κάτω γνάθου.
  • Προβλήματα στη μάσηση.
  • Επιβάρυνση των υγιών δοντιών.

 

Για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται από την απώλεια ενός η περισσοτέρων δοντιών με την κλασική μέθοδο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια γέφυρα, ή μια οδοντοστοιχία (μασέλα). Και τα δύο έρχονται με πολλα μειονεκτήματα.

Οι γέφυρες χρησιμοποιούν τα διπλανά, υγιή δόντια ως στήριγμα, με αποτέλεσμα να τα βλάπτει και, με την πάροδο του χρόνου, να τα καταστρέφει. Επίσης, εμφανίζονται ”μαύρα τρίγωνα” γύρω από τη γέφυρα, καθώς το οστό και τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν γύρω από τα δόντια που στηρίζουν τη γέφυρα.

Σαν να μην φτάνουν τα παραπάνω, υπάρχει και ο κίνδυνος να ανοίξει ένα κενό μεταξύ του δοντιού και της γέφυρας, προκαλώντας διείσδυση μικροβίων και τερηδόνας, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε απονεύρωση σε ένα ή παραπάνω από τα δόντια που στηρίζουν τη γέφυρα. Επιπλέον, οι γέφυρες που συνδέουν τρία ή περισσότερα δόντια μαζί καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη τη χρήση οδοντικού νήματος.

Οι οδοντοστοιχίες μπορεί να προσφέρουν μία ικανοποιητική αισθητική, αλλά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα διπλανά δόντια. Αυτό οδηγεί σε απώλεια οστού που οδηγεί σε παραμόρφωση του προσώπου, η οποία οδηγεί σε μια εμφάνιση πρόωρης γήρανσης. Επίσης, η απώλεια οστού συρρικνώνει τα ούλα, με αποτέλεσμα η οδοντοστοχία να μην κρατιέται εύκολα.

Μετά την τοποθέτηση μιας οδοντοστοιχίας (μασέλας) υπάρχει δυσκολία στην ομιλία και στην μάσηση και χρειάζεται υπομονή μέχρι να υπάρξει εξοικείωση. Τέλος, οι τεχνητές οδοντοστοιχίες πρέπει να ελέγχονται από τον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, διότι υφίστανται φθορές και ίσως χρειαστεί να διορθωθούν ή να αντικατασταθούν.

Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να προληφθούν με τα εμφυτεύματα δοντιών.

Η αποκατάσταση της έλλειψης ενός ή περισσοτέρων δοντιών γίνεται με ακίνητα εμφυτεύματα δοντιών που προσφέρουν εξαιρετικά, λειτουργικά, και αισθητικά αποτελέσματα, χωρίς να επηρεάζει διπλανά δόντια ή ούλα.

Η μάσηση με εμφυτεύματα δοντιών μοιάζει με αυτή των φυσικών δοντιών, καθώς οι δυνάμεις της μάσησης μεταφέρονται μέσω των εμφυτευμάτων στο κόκκαλο. Έρευνες δείχνουν πως τα εμφυτεύματα κρατάνε σχεδόν 15 χρόνια, εφόσον ακολουθηθούν τα σωστά επιστημονικά τεκμηριωμένα πρωτόκολλα.

Υπάρχει μια αρχική ταλαιπωρία λόγω της χειρουργικής τοποθέτσης του εμφυτεύματος και μετά της επούλωσης του. Αλλά το αποτέλεσμα είναι άριστα λειτουργικό, αισθητικό, και μακροχρόνιο. Η θεραπεία με εμφυτεύματα δοντιών προσφέρει ξανά την αίσθηση των φυσικών δοντιών, δηλαδή ένα αυθεντικό και λαμπερό χαμόγελο γεμάτο αυτοπεποίθηση.

Πως τοποθετούνται τα εμφυτεύματα δοντιών

Τα εμφυτεύματα δοντιών τοποθετούνται συνήθως με μια απλή επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία στην κλινική μας. Κατά την διάρκεια της επέμβασης δεν αισθάνεσαι ενόχληση λόγω της νάρκωσης. Έπειτα, χορηγούνται παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη με επαρκή δράση, ώστε να μην πονάς. Μετά την επέμβαση θα υπάρξει σίγουρα πρήξιμο, το οποίο θα αρχίσει να υποχωρεί μετά την δεύτερη ή τρίτη μέρα.

Η διαδικασία τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος γίνεται ως εξής:

  1. Γίνεται μια τομή στα ούλα.
  2. Μετά με ειδικά τρυπανάκια δημιουργείται μια τρύπα στο κόκαλο
  3. Στη συνέχεια τοποθετείται στην τρύπα το εμφύτευμα. Η τρύπα αυτή αντιστοιχεί σε μέγεθος με τη ρίζα του δοντιού που προϋπήρχε εκεί.
  4. Τέλος, η τομή ράβεται κλείνοντας τελείως το εμφύτευμα ή αφήνοντας εκτεθειμένη μια εξωτερική βίδα επούλωσης. Το αν το εμφύτευμα θα κρυφτεί πλήρως ή όχι θα το αποφασίσει ο χειρουργός βασιζόμενος στην ποιότητα του οστού. Αν εμφύτευμα καλυφθεί πλήρως, θα πρέπει να αποκαλυφθεί μετά από καιρό, συνήθως 2 έως 4 μήνες μετά.

 

Συχνές Ερωτήσεις

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η καλύτερη επιλογή για ενήλικες κάθε ηλικίας που έχουν χάσει ένα ή περισσότερα δόντια από τραυματισμό, ατύχημα, ή εξαιτίας κάποιας νόσου των δοντιών που προκαλεί την απώλειά τους.

Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των εμφυτευμάτων είναι συνήθως κράμα τιτανίου, το οποίο ενσωματώνεται πλήρως στο οστό της γνάθου, καθώς είναι απόλυτα βιοσυμβατό με το ανθρώπινο σώμα.

Η απώλεια δοντιών διαταράσσει την ομιλία και τη μάσηση. Η άρθρωση και η ομιλία επανέρχονται πλήρως με τα εμφυτεύματα δοντιών, με την ομιλία να γίνεται ακριβώς όπως γινόταν με τα φυσικά δόντια. Επίσης, τα εμφυτεύματα δοντιών ενισχύουν τη μασητική ικανότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη πέψη και απορρόφηση των τροφών.

Τα εμφυτεύματα δοντιών επιδρούν άμεσα στο χαμόγελο σου, κάνοντας το όμορφο, λαμπερό και γεμάτο αυτοπεποίθηση. Τα εμφυτεύματα δεν φαίνονται όταν χαμογελάς, μιλάς ή τρως και δύσκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει οπτικές διαφορές ανάμεσα στα τεχνητά και τα φυσικά δόντια. Η αίσθηση και η εμφάνιση των νέων δοντιών που στηρίζονται στα εμφυτεύματα είναι ίδιες με εκείνη των φυσικών δοντιών, κάνοντας σε να ξεχνάς την αρχική απώλεια.

Με τα εμφυτεύματα δοντιών προλαμβάνουμε το γηρασμένο πρόσωπο. Η εφαρμογή εμφυτευμάτων συνιστάται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που δεν επιθυμούν να φέρουν οδοντοστοιχίες (μασέλες) ή σε όσους έχουν χάσει πολλά από τα φυσικά δόντια τους. Τα εμφυτεύματα επαναφέρουν την ομορφιά του προσώπου, στηρίζουν τα χείλη και τα μάγουλα εσωτερικά, αποτρέποντας την εμφάνιση ενός γηρασμένου προσώπου.

Τα εμφυτεύματα δοντιών διατηρούν υγιές το οστό της γνάθου, καθώς μεταφέρονται σε αυτό μασητικές δυνάμεις μέσω των εμφυτευμάτων, τα οποία λειτουργούν ως ρίζες δοντιών. Τα εμφυτεύματα περιορίζουν σημαντικά την απώλεια οστού και προφυλάσσουν τα φυσικά δόντια.

Η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων στο οδοντιατρείο μας είναι πρακτικά ανώδυνη. Η επιστήμη της Εμφυτευματολογίας έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που πρόκειται πλέον για μία απόλυτα προβλέψιμη διαδικασία. Στο οδοντιατρείο μας έχουμε επιτύχει ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 100% για τα οδοντικά εμφυτεύματα. Πολύ σπάνια ένα εμφύτευμα μπορεί να μην επιτύχει, αλλά αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με την τοποθέτηση ενός νέου εμφυτεύματος.

Στο οδοντιατρείο μας έχουμε τοποθετήσει με επιτυχία περισσότερα από 1000 εμφυτεύματα τα τελευταία 10 χρόνια. Δεν έχει χρειαστεί ποτέ να αφαιρέσουμε ένα εμφύτευμα ή να το αντικαταστήσουμε με ένα καινούριο μετά από χρόνια επιτυχημένης χρήσης. Πιστεύουμε πως ο σωστός θεραπευτικός σχεδιασμός είναι απαραίτητος για την επιτυχία της διαδικασίας. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εξασφάλιση της σωστής κατανομής των δυνάμεων στο στόμα έτσι ώστε τα δόντια ή τα εμφυτεύματα να μην επιβαρύνονται με λανθασμένο τρόπο κατά τη λειτουργία του στόματος.

Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι περιορισμοί με τα εμφυτεύματα δοντιών, παρόλο που απαιτείται προσοχή μέχρι να επουλωθεί πλήρως το οστό. Όταν τα εμφυτεύματα αποκατασταθούν με επιτυχία, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε στην αρχή τις
σκληρές τροφές.

Αρχικά, μία δίαιτα με μαλακές τροφές είναι ιδανική για τις πρώτες δύο εβδομάδες. Μετά από αυτό το διάστημα, μπορείς να αρχίσεις να τρως πιο σκληρές τροφές. Να είσαι βέβαιος πως σύντομα θα μπορείς να απολαμβάνεις όλες τις τροφές.

Δεν υπάρχει ιδιαίτερος τρόπος καθαρισμού των οδοντικών εμφυτευμάτων. Βουρτσίζεις και
χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα όπως ακριβώς με τα φυσικά δόντια και επισκέπτεσαι τον οδοντίατρό δύο φορές το χρόνο για έλεγχο και καθαρισμό.

Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα στοιχεία και πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε το χαμόγελό σου, κάλεσε μας στο 210 9730679.