λεύκανση δοντιών

Λεύκανση Δοντιών

Περιληπτικά

Με τη λεύκανση των δοντιών, μπορείς να κάνεις τα δόντια σου να είναι πιο φωτεινά και πιο λευκά, αποκτώντας ένα πανέμορφο χαμόγελο. Η λεύκανση των δοντιών είναι μια απλή, ανώδυνη, ασφαλής, γρήγορη, και αποτελεσματική διαδικασία.

Τι είναι η λεύκανση δοντιών

Η λεύκανση είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές οδοντιατρικές διαδικασίες διότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμφάνιση των δοντιών. Η λεύκανση των δοντιών φωτίζει τα δόντια και βοηθά στην απομάκρυνση των λεκέδων και του αποχρωματισμού. Η λεύκανση είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κατά καιρούς, ώστε να διατηρηθεί το φωτεινότερο χρώμα των δοντιών.

Κάνε το χαμόγελο σου πιο λαμπερό, πιο νεανικό, και πιο όμορφο χρησιμοποιώντας τις τελευταίες μεθόδους λεύκανσης.

Γιατί να κάνεις λεύκανση δοντιών

Το εξωτερικό στρώμα ενός δοντιού ονομάζεται σμάλτο (επιστημονικά ονομάζεται αδαμαντίνη). Το χρώμα των φυσικών δοντιών δημιουργείται από την αντανάκλαση του φωτός από το σμάλτο και την οδοντίνη. Τα γονίδια επηρεάζουν το πάχος και την υφή του σμάλτου. Όσο λεπτότερο είναι το σμάλτο, τόσο σημαντικότερο ρόλο παίζει το χρώμα της οδοντίνης. Η αντανάκλαση του φωτός, άρα και το χρώμα των δοντιών, εξαρτώνται από το πόσο λείο ή τραχύ είναι το σμάλτο.

Κάθε μέρα, σχηματίζεται μια λεπτή επίστρωση στο σμάλτο και μαζεύει λεκέδες. Επίσης, το σμάλτο των δοντιών περιέχει πόρους που μπορούν να συγκρατήσουν λεκέδες. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για το κιτρίνισμα των δοντιών είναι οι εξής:

  • Κάπνισμα.
  • Σκούρα υγρά όπως καφές, κόλα, τσάι, και κόκκινο κρασί.
  • Κακή στοματική υγιεινή.


Με την πάροδο του χρόνου, το σμάλτο γίνεται πιο λεπτό και η οδοντίνη κιτρινίζει ή γίνεται πιο σκουρόχρωμη , με αποτέλεσμα τα δόντια να κιτρινίζουν και η λευκότητα τους να μειώνεται φυσικά. Κάποιοι έχουν εξαρχής λιγότερο λευκά δόντια από την αρχή.

Η καλή στοματική υγιεινή και η καθημερινή χρήση οδοντόκρεμας μπορούν να καθυστερήσουν το κιτρίνισμα των δοντιών. Αλλά αν απορροφηθούν αυτές οι λεκέδες, οι αποχρωματισμοί μπορούν να αφαιρεθούν μόνο με λεύκανση δοντιών.

Πως γίνεται η λεύκανση δοντιών

Η συχνότερη μέθοδος λεύκανσης δοντιών γίνεται με την εφαρμογή ειδικού τζελ στην επιφάνεια των δοντιών. Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να γίνει είτε στο γραφείο του οδοντιάτρου, είτε στο σπίτι.

Η λεύκανση στο γραφείο επιτρέπει στον οδοντίατρό να χρησιμοποιεί ένα πιο ισχυρό τζελ λεύκανσης. Επίσης, χρησιμοποιείται ένα εξειδικευμένο φως που ενεργοποιεί το τζελ και επιταγχύνει τη λεύκανση.

Η λεύκανση στο γραφείο διαρκεί συνήθως 30 έως 90 λεπτά, και συνήθως χρειάζονται 1 έως 2 ραντεβού. Ο αριθμός θα εξαρτηθεί από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται, τη σοβαρότητα των λεκέδων, και την επιθυμητή απόχρωση των δοντιών. Επίσης, διαφορετικοί τύποι λεκέδων ανταποκρίνονται διαφορετικά στη θεραπεία.

Για λεύκανση στο σπίτι, ο οδοντίατρος θα φτιάξει μασελάκια που θα προσαρμόζουν πάνω στα δόντια σου, και μετά θα σου δώσει ένα τζελ λεύκανσης. Στο σπίτι, θα τοποθετείς το τζελ λεύκανσης πάνω στα μασελάκια, σε όλο το εύρος τους και θα τα φοράς κάθε μέρα για αρκετές ώρες. Πολλοί άνθρωποι επιτυγχάνουν το αποτέλεσμα που θέλουν μέσα σε μια εβδομάδα.

Συχνές Ερωτήσεις

Όχι, η λεύκανση των δοντιών δεν είναι μόνιμη. Μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και 3 χρόνια – διαφέρει από άτομο σε άτομο. Όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα κρατήσεις απέναντι στις συστάσεις του ιατρού. Οι συνήθειές σου παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν θα διαρκέσει πολύ εάν καπνίζεις ή πίνεις κόκκινο κρασί, τσάι ή καφέ, καθώς αυτά αφήνουν λεκέδες σε όλα τα δόντια σου.

Όχι, η λεύκανση δεν μπορεί να προκαλέσει πόνο. Είναι μια πολύ ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία, που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε θέλει ένα λευκό, αστραφτερό, και όμορφο χαμόγελο.

Βασική προϋπόθεση για μια σωστή και πετυχημένη λεύκανση είναι να έχει γίνει πριν ένας βαθύς καθαρισμός των δοντιών, ώστε να απομακρυνθεί η πέτρα και οι τυχόν επιφανειακοί λεκέδες από τα δόντια.

Μόνο η λεύκανση μπορεί να φέρει πραγματικό και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Καμία άλλη σπιτική πρακτική δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα ή την ίδια διάρκεια.

Ναι, είναι εφικτό να κάνεις λεύκανση δοντιών όταν έχεις σφραγίσματα. Ωστόσο, ο γιατρός, ειδικά αν το σφράγισμα είναι στα πρόσθια δόντια, θα σου ζητήσει 2 βδομάδες μετά την ολοκλήρωση της λεύκανσης να το αλλάξεις, ώστε να μην επηρεαστεί η ομοιομορφία του αποτελέσματος.

Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα στοιχεία και πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε το χαμόγελό σου, κάλεσε μας στο 210 9730679.