λεύκανση δοντιών

Λεύκανση Δοντιών: Κόστος, Απορίες, Διαδικασία. Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεσαι!

Στην εποχή που η αψεγάδιαστη εμφάνιση είναι επιθυμητή, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την λεύκανση των δοντιών τους για ένα πιο λαμπερό χαμόγελο. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ερωτήματα και πολλές αμφιβολίες στην επιλογή της καλύτερης μεθόδου, μιας και όσο γίνεται πιο δημοφιλής η θεραπεία, βγαίνουν στην αγορά και περισσότερα προϊόντα τα οποία υπόσχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε πώς γίνεται αυτή η διαδικασία και πώς θα ξέρουμε ποια είναι η καλύτερη επιλογή. 

Τι είναι η λεύκανση δοντιών;

Μέσω της λεύκανσης δοντιών επιθυμούμε να ανοίξουμε τον τόνο του χαμόγελου προς το λευκό. Επίσης, μέσα από τη λεύκανση το χαμόγελο γίνεται ξανά λαμπερό, μιας και οι καθημερινές συνήθειες και η πάροδος του χρόνου το κάνουν πιο θολό. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο χρωματισμός των δοντιών μπορεί να ανοίξει μέχρι και 10 τόνους. Φυσικά, δεν μπορούν όλα τα δόντια να φτάσουν το απόλυτο λευκό, καθώς επίσης κάποιοι ασθενείς είναι καλό να μην υποστούν τη διαδικασία σε ειδικές περιπτώσεις.

Ποιον μπορούμε να εμπιστευτούμε για τη λεύκανση των δοντιών;

Ο οδοντίατρος μας είναι ο καταλληλότερος για να συμβουλεύσει και να υλοποιήσει τη διαδικασία, μιας και η θεραπεία της λεύκανσης απαιτεί ειδική εκπαίδευση, όπως και οι υπόλοιπες θεραπείες που προσφέρονται στο ιατρείο.

Το λιγότερο ρίσκο έρχεται με τη θεραπεία στο οδοντιατρείο, όπου η διαδικασία θα γίνει με επίβλεψη και με ασφάλεια. Υπάρχουν πολλοί φορείς που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, χωρίς όμως να έχουν επαγγελματικές πιστοποιήσεις που τους το επιτρέπουν. Ακόμη και αν αγνοήσουμε το γεγονός ότι ένας φορέας χωρίς την ειδική εκπαίδευση δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης, είναι πολύ πιθανό επίσης να μην έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. 

Πολύ δημοφιλής είναι επίσης η διαδικασία της λεύκανσης στο σπίτι, η οποία επίσης πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τον ειδικό. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να χρειάζεται να κάνουν θεραπεία στο σπίτι σε συνδυασμό με συνεδρίες στο ιατρείο για καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, μέσα από συζήτηση με τον οδοντίατρο θα φανεί ποια είναι η καλύτερη μέθοδος λεύκανσης ανάλογα με τις συνήθειες, τις ευαισθησίες, το ιστορικό και τον στόχο του κάθε ασθενή.

Γιατί αλλάζουν χρώμα τα δόντια μας;

Γιατί-αλλάζουν-χρώμα-τα-δόντια-μας

Αρχικά να σημειώσουμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους αναπτύσσουμε λεκέδες στα δόντια. Πρώτα έχουμε τους εξωτερικούς λεκέδες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του σμάλτου, κατά βάση λόγω συνηθειών . Ύστερα έχουμε τους εσωτερικούς λεκέδες όπου η οδοντίνη κιτρινίζει ή σκουραίνει κάτω από το σμάλτο. 

Γονίδια 

Σε αρκετές περιπτώσεις, είναι γονιδιακό να έχουμε κίτρινη απόχρωση στα δόντια μας, ακόμη και αν καθαρίζουμε τακτικά τη στοματική κοιλότητα. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι πιθανόν να μη φτάσουμε το απόλυτο λευκό, αλλά τα δόντια μας να μείνουν στις αποχρώσεις του ελαφρούς κίτρινου. 

Ηλικία

Ένας ακόμη παράγοντας που δεν είναι στο χέρι μας και συμβάλλει στο κιτρίνισμα των δοντιών, είναι η ηλικία. Μετά από πολλά χρόνια έκθεσης σε τροφές ροφήματα και άλλες συνήθειες, μαζί με τη διάβρωση των ετών, είναι φυσικό τα δόντια μας να κιτρινίσουν. 

Κάπνισμα 

Το κάπνισμα, πλην των άλλων, μπορεί να φέρει έντονη κίτρινη απόχρωση στα δόντια, ή ακόμη και καφέ κηλίδες ή λεκέδες, λόγω βλαβερών ουσιών όπως η πίσσα και η νικοτίνη. Η πίσσα είναι από μόνη της σκουρόχρωμη, και άρα εύκολα επηρεάζει τον χρωματισμό των δοντιών. Η νικοτίνη είναι άχρωμη μέχρι να έρθει σε επαφή με οξυγόνο, πράγμα που συμβαίνει κατά το κάπνισμα, όπου αποκτά κίτρινο χρώμα, και έτσι οδηγεί στο κιτρίνισμα των δοντιών.

Τροφές και ροφήματα 

Ο καφές και το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα αναψυκτικά είναι καθημερινές τροφές που φέρνουν λεκέδες, δυσχρωμίες και κιτρίνισμα στα δόντια. Ασχέτως της τακτικής φροντίδας, εάν τα παραπάνω βρίσκονται συχνά στη καθημερινότητά μας, μπορούν να θαμπώσουν το χαμόγελό μας.

Έκθεση σε φθοριούχο νάτριο 

Παλαιότερα υλικά που χρησιμοποιούνταν σε σφραγίσματα και απονευρώσεις μπορούν να επιφέρουν γκρίζες αποχρώσεις στα δόντια, ή να θαμπώσουν το εξωτερικό.

Φάρμακα

Αντιισταμινικά, συμπληρώματα σιδήρου, ή αντιψυχωσικά μπορεί να σκουρύνουν τα δόντια. Επίσης, η έκθεση σε αντιβιοτικά σε νεαρή ηλικία και κατά τη διαμόρφωση των δοντιών, μπορεί να φέρει δυσχρωμίες.

Ποια είναι η διαδικασία της λεύκανσης και ποιες διαφορετικές μέθοδοι υπάρχουν; 

Η λεύκανση είναι μια δημοφιλής θεραπεία, μιας και πάντα τραβάει το βλέμμα ένα αστραφτερό χαμόγελο, και η διαδικασία για να το αποκτήσουμε δεν είναι επίπονη ή δαπανηρή, όταν αναφερόμαστε στη λεύκανση. Γι αυτό τον λόγο υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές μέθοδοι λεύκανσης:

 1. Στο ιατρείο με τη χρήση λάμπας
 2. Στο σπίτι με νάρθηκες (μασελάκια) και τζελ σε σωληνάρια 
 3. Συνδυασμός θεραπείας στο σπίτι και το ιατρείο
 4. Λευκαντικές οδοντόκρεμες
 5. Λευκαντικές ταινίες (strips)
 6. Λευκαντικά τζελ 
 7. Στοματικά διαλύματα 

1. Στο ιατρείο

Η λεύκανση των δοντιών, ανάλογα με την τεχνική που ακολουθείται μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα ραντεβού, αλλά μπορεί να χρειαστεί και μερικές συνεδρίες. Ο ειδικός που κάνει τη θεραπεία εξασφαλίζει ότι το υλικό της λεύκανσης δεν έρχεται σε επαφή με τα ούλα ή τα χείλη. Ύστερα απλώνει ένα τζελ στην επιφάνεια των δοντιών, το οποίο σε συνδυασμό με το μπλε φως, έχει λευκαντικές ιδιότητες. Το μπλε φως το δίνει μια λάμπα η οποία τοποθετείται μπροστά από τα δόντια αφού τοποθετηθεί το τζελ. 

Το υλικό παραμένει στα δόντια μαζί με τη λάμπα για περίπου 15 λεπτά. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται 3 με 4 φορές και η συνεδρία διαρκεί περίπου μια ώρα. Μετά από αυτή τη τεχνική, τα δόντια έχουν ήδη ανοίξει περίπου 6 τόνους, οπότε έχουμε πιο ανοιχτό χρωματισμό και περισσότερη φωτεινότητα. 

Παρά τις δημοφιλείς και δικαιολογημένες ανησυχίες των πελατών, η θεραπεία είναι απολύτως ασφαλής και οι πλέον διαδεδομένες και εξελιγμένες τεχνικές δεν προκαλούν φθορά στο σμάλτο των δοντιών. 

 Το τζελ που χρησιμοποιείται στον οδοντίατρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λευκαντικούς παράγοντες όπως είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Αυτές οι δύο ουσίες έχουν την δυνατότητα να “σπάσουν” τους υπάρχοντες λεκέδες με αποτέλεσμα να τους αφαιρέσουν φέρνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα των λαμπερών δοντιών.

2. Στο σπίτι (at home whitening)

Ως εναλλακτική επιλογή υπάρχουν ορισμένα k​​it που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι και να φέρουν σταδιακά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτά μπορούν να βρεθούν στο εμπόριο ή να μας τα προμηθεύσει ο οδοντίατρος μας. Για την λεύκανση στο σπίτι υπάρχουν διάφορες επιλογές σε kit, όπως είναι μασελάκια (νάρθηκες). 

Τα μασελάκια είναι μια αρκετά δημοφιλής μέθοδος​​ κατά την οποία ο ασθενής πρέπει να φοράει τα μασελάκια κάποιες ώρες κάθε μέρα για μερικές εβδομάδες (αυτοί οι χρόνοι αλλάζουν ανάλογα τη μέθοδο, το brand και τις ανάγκες του κάθε ασθενή). Συνήθως τα τζελ που χρησιμοποιούνται βρίσκονται σε μορφή σωληνάριου και περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου ή του καρβαμιδίου, το οποίο δρα για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα πιο σταδιακά από ότι στο ιατρείο. 

Ενώ στο εμπόριο υπάρχουν μέθοδοι που ταιριάζουν σε όλους, ο οδοντίατρος θα προσφέρει πιο ειδικές και εξειδικευμένες μεθόδους, οι οποίες δίνουν ελευθερία και όσον αφορά το χρόνο που θα χρειάζεται για να φοράτε τους νάρθηκες. 

 Λεύκανση στο σπίτι VS λεύκανση στο ιατρείο

Οι παράγοντες που θα έπρεπε να λάβουμε υπ’όψιν μας στην επιλογή μας για λεύκανση στο σπίτι ή το ιατρείο, είναι οι εξής:

 • Ο στόχος που έχουμε για το χαμόγελο μας (πόσο φωτεινό, πόσο λευκό, και πόσους τόνους θέλουμε να λευκάνουμε)
 • Ο χρόνος που θέλουμε να διαθέσουμε 
 • Το κόστος που μπορούμε να υποστηρίξουμε
 • Η αμεσότητα του αποτελέσματος. Αν δηλαδή θέλουμε η αλλαγή να γίνει σταδιακά ή άμεσα
 • Η κατάσταση των δοντιών μας (σφραγίσματα, ευαισθησίες, χρωματισμός εκ γενετής)

Όσον αφορά αυτούς τους παράγοντες, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις μεθόδους στο σπίτι και τη διαδικασία στο ιατρείο.  

Στο σπίτιΣτο ιατρείο
Μη ελεγχόμενη από ειδικόΕλεγχόμενη διαδικασία
Οι νάρθηκες φοριούνται για 2 έως και 8 ώρες κάθε μέρα για μερικές εβδομάδεςΑποτελέσματα μέσα σε μια συνεδρία (περίπου 1 ώρα/συνεδρία)
Χαμηλότερο κόστοςΥψηλότερο κόστος
Κάποια kit δεν έχουν αρκετή περιεκτικότητα λευκαντικής ουσίας Χρησιμοποιούνται υλικά με υψηλότερη περιεκτικότητα λευκαντικής ουσίας 
Κίνδυνος το υλικό να περάσει στα ούλα ή τα χείληΑπομόνωση δοντιών και ασφάλεια των ούλων και των χειλιών
Λιγότερη επέμβαση κάτω από την επιφάνεια των δοντιών και άρα λιγότερη διάρκεια του αποτελέσματος Πιο βαθιά διείσδυση στα δόντια, και άρα περισσότερη διάρκεια του αποτελέσματος

3. Συνδυασμός

Είναι αρκετά συχνό να συστήνει ο οδοντίατρος τον συνδυασμό της λεύκανσης στο σπίτι και της λεύκανσης στο ιατρείο, με σκοπό η διαδικασία να γίνεται πιο ελεγχόμενα, και να έχει ο ασθενής τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 

4. Λευκαντικές οδοντόκρεμες

Οι οδοντόκρεμες με λευκαντική δράση μπορεί να είναι η βασική μέθοδος λεύκανσης και να μη συστηθεί κάτι άλλο στον ασθενή. Επίσης, πολλές φορές οι λευκαντικές οδοντόκρεμες συστήνονται μετά τη λεύκανση για συντήρηση του αποτελέσματος. Αυτές οι οδοντόκρεμες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φθοριούχο νάτριο και έχουν και χαμηλή περιεκτικότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου, ή αντίστοιχα του καρβαμιδίου. 

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αρκετά η επιτρεπόμενη περιεκτικότητα υπεροξειδίου στις οδοντόκρεμες. Ενώ στο ιατρείο μπορεί τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται να έχουν μέχρι και 40% περιεκτικότητα επειδή η διαδικασία είναι ελεγχόμενη, οι οδοντόκρεμες μπορούν να έχουν μέχρι περίπου 1%. Οι νάρθηκες συνδυάζονται με τζελ που έχει περιεκτικότητα 6-16% σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Οπότε, ενώ οι λευκαντικές οδοντόκρεμες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες στη συντήρηση των αποτελεσμάτων της λεύκανσης, δεν είναι εξίσου αποδοτικές από μόνες τους. 

5. Λευκαντικές ταινίες 

Οι ταινίες που διατίθενται  στο εμπόριο για τον απλό χρήστη είναι πολύ λεπτές, τοποθετούνται στα μπροστινά δόντια και έχουν από τη μια μεριά μια δόση λευκαντικού τζελ. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα υπεροξειδίου στις ταινίες είναι 10%. 

Το προνόμιο που έχουν οι ταινίες ως λεύκανση at home είναι ότι υπάρχει συγκεκριμένη δόση ήδη πάνω στην ταινία, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται ο κίνδυνος να εφαρμόσει ο απλός χρήστης παραπάνω δόση και με αυτόν τον τρόπο να φθείρει τα ούλα ή τη γλώσσα. 

Παρόλα αυτά, οι ταινίες παραμένουν μία λιγότερο αποδοτική μέθοδος από αυτές που προσφέρονται στο ιατρείο μίας και έχει και πάλι χαμηλές περιεκτικότητες σε υπεροξείδιο, καθώς επίσης καλύπτει μόνο τα 6-8 μπροστινά δόντια και μπορεί να χρειαστούν συνεδρίες λεύκανσης στον οδοντίατρο για τα δόντια που απομένουν και μπορεί να φαίνονται με ένα πλατύ χαμόγελο. 

6. Λευκαντικά τζελ 

Αυτή η διαδικασία είναι αρκετά παρόμοια με αυτή της λεύκανσης στο σπίτι. Εδώ βέβαια δε χρησιμοποιούνται νάρθηκες αλλά ο ασθενής απλώνει μόνος του το τζελ με τη χρήση πινέλου. Σε αυτή τη περίπτωση είναι δύσκολο να απομονωθούν τα ούλα και τα χείλη, πράγμα που μπορεί να κάνει τη θεραπεία πιο δυσάρεστη αν προκληθούν ευαισθησίες στα σημεία αυτά. Επίσης, είναι συχνό μέσα από αυτή τη διαδικασία να προκληθούν νέες δυσχρωμίες στα δόντια σε περίπτωση που δεν γίνει ομοιόμορφη εφαρμογή των τζελ με το πινέλο. 

7. Στοματικά διαλύματα 

Ενώ στο εμπόριο υπάρχουν στοματικά διαλύματα που υπόσχονται λευκότερο χαμόγελο, είναι αποδεδειγμένο ότι τα διαλύματα δεν φέρνουν αλλαγές στον τόνο του χαμόγελου συνήθως. Μάλιστα, ορισμένα τα οποία περιέχουν χλωρεξιδίνη μπορούν ακόμη και να χρωματίσουν τα δόντια. Η περιορισμένη αποδοτικότητα των διαλυμάτων, όπως και της οδοντόπαστας είναι ότι η δράση τους είναι επιφανειακή και τα υλικά δεν διεισδύουν στα δόντια, πράγμα που συμβαίνει στη λεύκανση από τον ειδικό. 

Οι πιο γνωστές μάρκες στα προϊόντα λεύκανσης 

Philips Zoom

Τα πιο διαδεδομένα προϊόντα λεύκανσης είναι τα Philips Zoom τα οποία φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα είτε αποκλειστικά από το σπίτι, είτε σε συνδυασμό με συνεδρίες στο ιατρείο. Τα προϊόντα Philips Zoom για λεύκανση στο σπίτι χρησιμοποιούνται για 7-12 μέρες. Ο ασθενής μπορεί είτε να φοράει τα μασελάκια για μισή ώρα δύο φορές τη μέρα, είτε για 4-8 ώρες κάθε βράδυ. 

Ένα από τα προνόμια αυτών των προϊόντων είναι ότι επανορθώνουν το σμάλτο των δοντιών, όπως φαίνεται μέσα από τη διαθέσιμη βιβλιογραφία. Με περιεκτικότητα 6% υπεροξειδίου του υδρογόνου (ή αντίστοιχα 16% υπεροξειδίου του καρβαμιδίου) υπόσχονται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από αυτή των υπόλοιπων προϊόντων του εμπορίου.

Η Philips Zoom λάμπα που χρησιμοποιείται για τη λεύκανση στο ιατρείο υπόσχεται εξίσου εμφανή και ασφαλή αποτελέσματα. Όπως τα kit για τη λεύκανση στο σπίτι, η λάμπα επανορθώνει το σμάλτο. Το φως που εκπέμπει η λάμπα είναι εντελώς ασφαλές και βοηθάει τη διείσδυση του τζελ στα δόντια, με σκοπό να αλλάξει τον τόνο τους, το ταχύτερο δυνατόν. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα 6-8 τόνους διαφορά στο χρώμα των δοντιών μέσα σε μία ώρα. Αυτή είναι η πιο γνωστή μέθοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες και προτείνεται ο συνδυασμός με τη λεύκανση στο σπίτι, για καλύτερα αποτελέσματα.

Beyond Whitening Accelerator

Εξίσου δημοφιλής είναι και η τεχνολογία που προσφέρει η Beyond Whitening Accelerator. O συγκεκριμένος εξοπλισμός έχει λάμπα με μικρή κεφαλή η οποία προσαρμόζεται και προσφέρει άνεση στον ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Επίσης, επιτρέπει ρύθμιση της έντασης της λάμπας, αφήνοντας έτσι το περιθώριο να πραγματοποιηθεί η διαδικασία και σε ασθενείς με ευαισθησίες. Η γρήγορη ανταπόκριση του εξοπλισμού επιτρέπει τον έλεγχο της διαδικασίας από τον οδοντίατρο, έτσι ώστε να είναι εφικτό η θεραπεία να γίνει σε τρεις γύρους των 10 λεπτών, για παράδειγμα.

Αυτές και πολλές άλλες αντιπροσωπείες προσφέρουν τη δυνατότητα για λεύκανση στο ιατρείο ή στο σπίτι. Η ποιότητα των αποτελεσμάτων εξαρτάται και από τον ασθενή όσον αφορά την λεύκανση στο σπίτι, καθώς επίσης και από την υπάρχουσα κατάσταση των δοντιών. Επίσης, ορισμένες εταιρείες μπορεί να προσφέρουν στο εμπόριο λιγότερο αποτελεσματικές, αλλά προσιτές μεθόδους, οι οποίες μπορεί ακόμη να φθείρουν τη στοματική κοιλότητα. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να συζητηθεί με τον ειδικό η επιλογή των προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν.

Μπορούν όλοι να κάνουν λεύκανση;

Ενώ η λεύκανση πλέον δεν επηρεάζει το σμάλτο των δοντιών σε σημαντικό βαθμό, δεν συστήνεται σε όλους. Ασθενείς με περισσότερα σφραγίσματα, ή αυξημένη ευαισθησία καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουν πιο ήπιες και λιγότερο δραστικές μεθόδους αν θέλουν να πετύχουν ένα πιο λευκό χαμόγελο, όπως είναι οι λευκαντικές οδοντόκρεμες. Τέτοια προϊόντα μπορεί να συστήνει ο οδοντίατρος με σκοπό να μη προκληθούν περεταίρω προβλήματα στον ασθενή λόγω χημικών ή άλλων μειγμάτων.

Επίσης, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τον στόχο του κάθε ασθενή μπορεί να διαφέρουν τα προϊόντα που θα προταθούν, καθώς επίσης και οι μέθοδοι. Δεν έχουν όλα τα δόντια την ίδια φυσική απόχρωση και σε κάποιους μπορεί να μην είναι δυνατή η λεύκανση, διότι θα έχουν εκ φύσεως πιο κίτρινα, καφέ ή γκρίζα δόντια. Εάν σε εκείνη τη περίπτωση ο πελάτης επιθυμεί ένα πιο λαμπερό χαμόγελο, ακολουθούνται άλλες τακτικές όπως είναι οι όψεις πορσελάνης ή ρητίνης.

 Λεύκανση VS Όψεις (πορσελάνης ή ρητίνης)

 ΌψειςΛεύκανση
Διάρκεια αποτελέσματος10 χρόνια (περίπου)Μέχρι 3 χρόνια
Διάρκεια θεραπείαςΑρκετές ώρες και διαφορετικές συνεδρίες1 ώρα στο ιατρείο, μερικές εβδομάδες στο σπίτι
ΚόστοςΥψηλόΧαμηλότερο, ανάλογα με την μέθοδο
Ιδανικό γιαΔιόρθωση μόνιμων λεκέδων και σκούρων ή κίτρινων δοντιών εκ φύσεωςΛεκέδες, κηλίδες, κίτρινες αποχρώσεις
Επίπεδο επεμβατικότηταςΕπεμβατική διαδικασία, αφαίρεση μέρους του σμάλτου (κυρίως στις όψεις πορσελάνης)Δεν παρεμβαίνει στο σμάλτο
Ποιότητα αποτελέσματοςΔυνατότητα για διορθώσεις στο σχήμα, ή το φυσικό χρώμα του δοντιούΛεύκανση της υπάρχουσας οδοντοστοιχίας, χωρίς αλλαγές στο σχήμα ή το φυσικό χρώμα των δοντιών

Η λεύκανση μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε περιπτώσεις δυσχρωμιών, αποτριβές, διαφορές στο σχήμα ή τις αποστάσεις των δοντιών. Τότε, οι όψεις είναι η επόμενη καλύτερη λύση. 

Τα δύο πιο δημοφιλή υλικά στις όψεις είναι η πορσελάνη και η ρητίνη. Στην ουσία, στην περίπτωση της πορσελάνης εφάπτονται λεπτά φύλλα πορσελάνης και συνήθως τοποθετούνται μόνιμα μετά από τρόχισμα της επιφάνειας των δοντιών. Στη ρητίνη, τοποθετείται ένα στρώμα υλικού εντός του ιατρείου. 

Για να γίνουν οι όψεις πορσελάνης τα δόντια πρέπει να τροχιστούν στην επιφάνειά τους, ενώ για τις όψεις ρητίνης αυτό δεν χρειάζεται στον ίδιο βαθμό. Η πορσελάνη έχει επίσης το μειονέκτημα ότι είναι αρκετά ακριβότερη από την ρητίνη και χρειάζεται να παραχθεί εκτός ιατρείου. Οι όψεις ρητίνης μπορούν να γίνουν στο ιατρείο. Σημαντικό προβάδισμα έχουν στην αντοχή τους οι όψεις πορσελάνης μιας και το αποτέλεσμα παραμένει αναλλοίωτο για χρόνια, ενώ η ρητίνη δεν έχει την ίδια αντοχή σε βάθος χρόνου. 

Ανάλογα με τους στόχους, τις συνήθειες, το ιστορικό και τις ευαισθησίες του ασθενή, ένας ειδικός θα βοηθήσει στην επιλογή της καλύτερης μεθόδου. Για παράδειγμα, το κάπνισμα είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη μιας και οι όψεις ρητίνης δεν θα αντέξουν όσο οι όψεις πορσελάνης, και θα αλλάξει γρήγορα το χρώμα τους προς το κίτρινο.

Ποιο είναι το κόστος της λεύκανσης;

Το κόστος της λεύκανσης εξαρτάται 

 • Από τον στόχο του ασθενή
 • Από τις συνεδρίες που θα χρειαστούν
 • Από τη μέθοδο που θα επιλέξουμε
 • Απο τα υλικά και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος 

Πιο συγκεκριμένα, στο ιατρείο ή την κλινική η θεραπεία μπορεί να ανέρχεται στο κόστος των 300€, κόστος το οποίο καλύπτει και ακτινογραφία των δοντιών* και καθαρισμό. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση της λεύκανσης στο σπίτι. Ο ακτινογραφικός έλεγχος, ο καθαρισμός και το kit της λεύκανσης για το σπίτι ανέρχονται στα 185€.

Τι πρέπει να κάνουμε μετά τη λεύκανση για να κρατήσει περισσότερο το αποτέλεσμα;

Αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία είναι σημαντικό να βοηθήσει ο ίδιος ο ασθενής στο να κρατήσουν τα αποτελέσματα για το περισσότερο δυνατό διάστημα. Το κυριότερο είναι η σωστή καθαριότητα των δοντιών. Το καθημερινό και ενδελεχές βούρτσισμα είναι στοιχειώδες μετά τη λεύκανση, όπως και πριν από αυτή. Επίσης, θα ήταν ιδανική η αποφυγή ουσιών, τροφών και ροφημάτων που είδαμε παραπάνω, και μπορούν να κιτρινίσουν τα δόντια σταδιακά.

Η μόνη ιδιαίτερη περιποίηση που μπορεί να προταθεί από τον οδοντίατρο είναι οδοντόκρεμες/ οδοντόπαστες για ελαχιστοποίηση της ευαισθησίας των δοντιών, αλλά και των ούλων. Ειδικά με τη λεύκανση στο σπίτι μπορεί να επηρεαστούν και τα ούλα από το μείγμα που έχει χρησιμοποιηθεί για να λευκάνει το χαμόγελο.

Συχνές ερωτήσεις

 1. Ποιος είναι ο πιο λειτουργικός τρόπος να κάνω λεύκανση;

  Σίγουρα το καλύτερο αποτέλεσμα, όπως και σε πολλές άλλες περιστάσεις, έρχεται με τη θεραπεία που μπορεί να μας προσφέρει ένας ειδικός. Το καλύτερο αποτέλεσμα και με τη μεγαλύτερη διάρκεια το υπόσχεται η ελεγχόμενη θεραπεία στο οδοντιατρείο. Παρόλα αυτά, οι εναλλακτικές που θα προτείνει ο γιατρός σας μπορούν επίσης να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

 2. Πόσο κοστίζει η λεύκανση δοντιών;

  Στο ιατρείο, η διαδικασία ανέρχεται στα 300€, κόστος το οποίο καλύπτει και ακτινογραφία των δοντιών* και καθαρισμό. Ο ακτινογραφικός έλεγχος, ο καθαρισμός και το kit της λεύκανσης για το σπίτι ανέρχονται στα 185€.

 3. Ποια ηλικία είναι κατάλληλη για τη λεύκανση;

  Δεν συστήνεται να γίνεται λεύκανση πριν από την ηλικία των 16 ετών, μιας και δεν έχει σχηματιστεί ακόμη το νευρολογικό δίκτυο της στοματικής κοιλότητας. Αυτό μπορεί να φέρει ενόχληση στα ούλα ή άλλα σημεία στο στόμα.

 4. Μπορεί να γίνει λεύκανση με μαγειρική σόδα;

  Η σόδα μπορεί όντως να φέρει μικρές αλλαγές μιας και αποτελεί και συστατικό σε πολλές οδοντόκρεμες του εμπορίου. Παρόλα αυτά σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό των ειδικών μειγμάτων που χρησιμοποιούνται στη λεύκανση.

 5. Ποιά είναι η διαφορά της λεύκανσης με τον καθαρισμό;

  Ο καθαρισμός είναι κατά βάση μια διαδικασία στην οποία φεύγει η πλάκα των δοντιών ενώ η λεύκανση είναι μια αισθητική θεραπεία η οποία λευκαίνει και αποχρωματίζει τα δόντια. 

 6. Είναι ασφαλές το φως LED στη λεύκανση;

  Μιας και η έκθεση γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα και σε μικρό βαθμό, δεν έχει αποδειχθεί ότι η λυχνία φέρει κάποιο κίνδυνο.

 7. Μέσω της λεύκανσης, θα καταστρέψω το σμάλτο μου;

  Ενώ για πολλά χρόνια θεωρούνταν ότι το σμάλτο διαβρώνεται με τη λεύκανση, τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει σοβαρή βλάβη στο σμάλτο των δοντιών. Παρόλα αυτά, είναι καλό να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν προχωρήσετε με τη διαδικασία.

 8. Γιατί δεν είναι λευκά τα δόντια μου ενώ τα βουρτσίζω καθημερινά;

  Δεν είναι όλες οι οδοντοστοιχίες λευκές από τη φύση τους και πολύ συχνά υπάρχουν δυσχρωμίες, ή οι καθημερινές συνήθειες φέρνουν σταδιακά πιο σκούρα χρώματα στα δόντια. Γι αυτό τον λόγο η λεύκανση είναι πιο δραστική μέθοδος από το καθημερινό βούρτσισμα.

 9. Πώς θα κρίνω ποια είναι η καλύτερη μέθοδος;

  Οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή ποικίλουν. Το επιθυμητό αποτέλεσμα, η διάρκεια του αποτελέσματος, η διάρκεια της θεραπείας, το κόστος, είναι όλοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή μας. Πάντα βοηθάει μια συζήτηση με τον γιατρό μας για να είμαστε καλά πληροφορημένοι.

 10. Επιτρέπεται να κάνω λεύκανση κατά την εγκυμοσύνη;

  Καλό θα ήταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να μην πραγματοποιείται λεύκανση.

 11. Πόσο καιρό θα χρειαστώ για να έχω το τέλειο χαμόγελο;

  Αν η λεύκανση γίνει στο ιατρείο, μέσα σε μια συνεδρία της μιας ώρας θα υπάρξει αλλαγή του τόνου των δοντιών ακόμη και 6 ή 8 τόνους. Αν γίνει λεύκανση στο σπίτι, τότε μπορεί τα αποτελέσματα να φανούν σε δύο εβδομάδες και το τελικό αποτέλεσμα να έρθει σε τέσσερις εβδομάδες, ανάλογα με τη συμβουλή του ειδικού.

 12. Πόσο καιρό κρατάει το αποτέλεσμα;

  Δεν είναι μόνιμο το αποτέλεσμα της λεύκανσης. Η διάρκεια θα είναι από μερικούς μήνες μέχρι και τρία χρόνια και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φροντίδα του πελάτη μετά την θεραπεία. 

 13. Είναι μόνιμη η λεύκανση δοντιών;

  Όχι, η λεύκανση των δοντιών δεν είναι μόνιμη. Μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και 3 χρόνια – διαφέρει από άτομο σε άτομο. Όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα κρατήσεις απέναντι στις συστάσεις του ιατρού. Οι συνήθειές σου παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν θα διαρκέσει πολύ εάν καπνίζεις ή πίνεις κόκκινο κρασί, τσάι ή καφέ, καθώς αυτά αφήνουν λεκέδες σε όλα τα δόντια σου.

 14. Πονάει η λεύκανση δοντιών;u003c

  Όχι, η λεύκανση δεν μπορεί να προκαλέσει πόνο. Είναι μια πολύ ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία, που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε θέλει ένα λευκό, αστραφτερό, και όμορφο χαμόγελο.

 15. Χρειάζεται να κάνω κάτι πριν κάνω λεύκανση δοντιών;

  Βασική προϋπόθεση για μια σωστή και πετυχημένη λεύκανση είναι να έχει γίνει πριν ένας βαθύς καθαρισμός των δοντιών, ώστε να απομακρυνθεί η πέτρα και οι τυχόν επιφανειακοί λεκέδες από τα δόντια.

 16. Μπορώ να αποκτήσω λευκά δόντια με φυσικό τρόπο;

  Μόνο η λεύκανση μπορεί να φέρει πραγματικό και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Καμία άλλη σπιτική πρακτική δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα ή την ίδια διάρκεια.

 17. Μπορώ να κάνω λεύκανση αν έχω σφραγίσματα;

  Ναι, είναι εφικτό να κάνεις λεύκανση δοντιών όταν έχεις σφραγίσματα. Ωστόσο, ο γιατρός, ειδικά αν το σφράγισμα είναι στα πρόσθια δόντια, θα σου ζητήσει 2 βδομάδες μετά την ολοκλήρωση της λεύκανσης να το αλλάξεις, ώστε να μην επηρεαστεί η ομοιομορφία του αποτελέσματος.