καθαρισμός δοντιών

Καθαρισμός Δοντιών

Περιληπτικά

Ο καθαρισμός δοντιών είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία που έχει σκοπό την πρόληψη τερηδόνας, πλάκας, και ουλίτιδας. Προσφέρει μια ευχάριστη αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας, χαρίζοντάς σου ένα λαμπρό, λευκό, αυθεντικό χαμόγελο.

Τι είναι ο καθαρισμός δοντιών

Η βακτηριακή πλάκα είναι μία από τις βασικότερες αιτίες της ασθένειας των ούλων. Είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Η πλάκα αντιμετωπίζεται με το τακτικό καθημερινό βούρτσισμα, και με γενικότερη τήρηση καλής στοματικής υγιεινής.

Αλλά το βούρτσισμα δεν φτάνει, καθώς η πλάκα εισχωρεί σε σημεία που δεν καθαρίζονται από την οδοντόβουρτσα. Επομένως, για την καλή στοματική υγιεινή απαιτείται και ο καθαρισμός δοντιών, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη οδοντιατρική διαδικασία και είναι απαραίτητη για την διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής.

Γιατί να κάνεις καθαρισμό δοντιών

Ο καθαρισμός δοντιών στοχεύει στη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής, δηλαδή στην υγεία των δοντιών και του στόματος γενικά. Επίσης, χρησιμοποιείται ως τακτικός έλεγχος για την έγκαιρη διάγνωση σοβαρότερων προβλημάτων.

Η βακτηριακή πλάκα μπορεί να διαβρώσει τα υγιή δόντια και σταδιακά να οδηγήσει σε τερηδόνα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει και φλεγμονή στα ούλα, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί σε αιμοραγγία των ούλων, κακοσμία του στόματος, μέχρι και σε απώλεια δοντιού.

Πέρα όμως από τους λόγους στοματικής υγιεινής, υπάρχει και η αισθητική πλευρά του καθαρισμού δοντιών. Αν κάνεις καθαρισμός κάθε 6 μήνες, τότε μπορεί να έχεις πιο λευκό και λαμπερό χαμόγελο με υγιή δόντια.

Πως γίνεται ο καθαρισμός δοντιών

Ο καθαρισμός δοντιών ξεκινάει με τον έλεγχο της κατάστασης όλων των δοντιών από τον οδοντίατρο. Ελέγχεται η πιθανή ύπαρξη τερηδόνας, και αξιολογείται η κατάσταση των ούλων και της στοματικής κοιλότητας. Η διαδικασία του καθαρισμού ξεκινάει μετά την κλινική εξέταση.

Αρχικά αφαιρούνται οι εναποθέσεις πλάκας και πέτρας που έχουν συσσωρευτεί στα δόντια. Στο πρώτο στάδιο του καθαρισμού δοντιών χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή απόξεσης που χρησιμοποιεί υπέρηχους για να σπάσει την πλάκα. Έπειτα χρησιμοποιείται ένα ειδικό εργαλείο για την αφαίρεση της πλάκας που έχει συσσωρευτεί σε δυσπρόσβατα σημεία. Ο καθαρισμός δοντιών τελειώνει με το γυάλισμα της επιφάνειας των δοντιών, το οποίο αφαιρεί τις τυχόν χρωστικές και βελτιώνει την εμφάνισή τους.

Συχνές Ερωτήσεις

Όχι, ο καθαρισμός δοντιών είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Το περισσότερο που μπορεί να νιώσει κάποιος είναι μια ελαφριά ενόχληση.

Εξαρτάται από την περίπτωση και την γενική κατάσταση της στοματικής υγείας. Συνήθως διαρκεί από 15 μέχρι 30 λεπτά.

Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα στοιχεία και πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε το χαμόγελό σου, κάλεσε μας στο 210 9730679.