διαφανείς νάρθηκες

Διαφανείς Νάρθηκες

Περιληπτικά

Η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες είναι ένας τρόπος για να ισιώσεις τα δόντια σου χωρίς να θυσιάσεις το αυθεντικό σου χαμόγελο. Σχεδιάζουμε ένα πλάνο από την αρχική θέση των δοντιών σου έως την τελική επιθυμητή θέση. Στη συνέχεια, κατασκευάζουμε μια σειρά από διάφανους νάρθηκες ειδικά για τα δόντια σου, με σκοπό να μετακινούνται σταδιακά μέχρι να ισιώσουν και να γίνουν όπως τα θες.

Τι είναι οι διαφανείς νάρθηκες

Η ορθοδοντική έχει ταυτιστεί με τα μεταλλικά και άσχημα σιδεράκια ή με τα τελείως άβολα μασελάκια. Και εδώ είναι που έρχονται οι διαφανείς νάρθηκες. Οι διαφανείς νάρθηκες ανήκουν στην αόρατη ορθοδοντική, ή αλλιώς ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν μόνο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι διαφανείς νάρθηκες ήρθαν και έφεραν την επανάσταση στην ορθοδοντική, κάνοντας την αόρατη ορθοδοντική πραγματικότητα.

Οι διαφανείς νάρθηκες είναι μια καινοτομία στην ορθοδοντική, καθώς κατασκευάζονται από ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο σχεδιάζει με ακρίβεια τη σταδιακή και ελεγχόμενη μετακίνηση των δοντιών προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Ο σκοπός τους είναι το σταδιακό ίσιωμα των στραβών δοντιών χωρίς την ντροπή ή τα προβλήματα που έχουν τα σιδεράκια ή τα μασελάκια.

Γιατί να φορέσεις διαφανείς νάρθηκες

Το κύριο πρόβλημα της συμβατικής ορθοδοντικής είναι οι περιορισμοί που σου επιβάλλει με τα σιδεράκια ή τα μασελάκια. Τα μεταλλικά σιδεράκια δεν αφαιρούνται, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά το χαμόγελο και να δημιουργούν προβλήματα κατά τη μάσηση. Τα μασελάκια είναι τελείως άβολα, καθώς γεμίζουν το στόμα σου, επηρεάζουν την ομιλία σου, και επηρεάζουν αρνητικά την στοματική υγιεινή.

Αντιθέτως, οι διαφανείς νάρθηκες έχουν πολλά πλεονεκτήματα:

  • Είναι λεπτοί και πρακτικά αόρατοι οπότε δεν χαλάνε το χαμόγελο.
  • Αφαιρούνται πανεύκολα και δεν επηρεάζουν τη μάσηση.
  • Είναι άνετοι και δεν προκαλούν δυσφορία, καθώς κατασκευάζονται από πρόγραμμα ακριβείας και μετακινούν τα δόντια με ήπιες και ελεγχόμενες δυνάμεις.
  • Δεν επηρεάζουν την ομιλία.
  • Δεν επηρεάζουν τη στοματική υγιεινή λόγω του υλικού τους και της ικανότητας τους να αφαιρούνται εύκολα.

Το κύριο πλεονέκτημα στην αορατη ορθοδοντικη έναντι της ορθοδοντικής θεραπείας με σιδερακια είναι φυσικά το ότι οι νάρθηκες αυτοί είναι τόσο λεπτοί που πρακτικά δεν φαίνονται. Έτσι ακόμη και ενήλικες με έντονη επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα μπορούν εύκολα να τους φοράνε χωρίς να επηρεάζεται το χαμόγελο τους.

Πως γίνεται η θεραπεία με τους δαφανείς νάρθηκες

Στην πρώτη επίσκεψη, παίρνουμε αποτυπώματα των δοντιών σου, εξετάζουμε τα δόντια και την κατάσταση τους, και βγάζουμε φωτογραφίες. Στέλνουμε τα στοιχεία σε πιστοποιημένο εργαστήριο, όπου γίνεται επεξεργασία των δεδομένων με ειδικό πρόγραμμα.

Έπειτα σε ενημερώνουμε για το κόστος και τη διάρκεια της θεραπείας, και σε μερικές μέρες έχουμε στα χέρια μας το σετ με τους πρώτους τρεις νάρθηκες για τη θεραπεία του πρώτου μήνα.

Το πιστοποιημένο εργαστήριο κατασκευάζει τρεις διαφορετικούς νάρθηκες: ένα μαλακό, ένα μέτριο, και ένα πιο σκληρό. Φοράς τον κάθε νάρθηκα για δέκα ημέρες για τουλάχιστον 22 ώρες την ημέρα. Βγάζεις τους νάρθηκες μόνο όταν τρώς και όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου.

Το ίδιο επαναλαμβάνεται κάθε μήνα, για όσους μήνες διαρκέσει η θεραπεία. Δηλαδή έρχεσαι στην κλινική μόνο μια φορά το μήνα για ένα ραντεβού διαρκείας πέντε με δέκα λεπτών.

Συχνές Ερωτήσεις

Η θεραπεία διαρκεί κατά μέσο όρο 4 με 8 μήνες και απαιτεί μόνο μία επίσκεψη το μήνα. Φυσικά, η διάρκεια της θεραπείας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος, την ηλικία, τον διαθέσιμο χώρο για τη μετακίνηση των δοντιών και άλλους παράγοντες.

Σε ενημερώνουμε για το κόστος πριν ξεκινήσεις τη θεραπεία. Το κόστος εξαρτάται κυρίως από το χρόνο που θα απαιτείται για την ολοκλήρωση της θεραπείας. Σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες είναι αρκετά πιο οικονομική από τη συμβατική θεραπεία με τα σιδεράκια. Το κόστος της κυμαίνεται συνήθως από 300 έως 3000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος.

Δυστυχώς, με τους διαφανείς νάρθηκες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν όλες οι ορθοδοντικές ανωμαλίες. Αν το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, τότε στην αρχή θα χρειαστεί η συμβατική ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια ή μασελάκια. Όταν φέρουμε τα δόντια σε κατάλληλη θέση, τότε μπορούμε να μεταβούμε στην θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες.

Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα στοιχεία και πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε το χαμόγελό σου, κάλεσε μας στο 210 9730679.