Νάρθηκες Βρυγμού

Περιληπτικά

Οι νάρθηκες βρυγμού είναι η πιο συχνή θεραπεία για την αντιμετώπιση των διαταραχών της κροταφογναθικής διάρθρωσης.

Τι είναι οι νάρθηκες βρυγμού

Ο βρυγμός είναι το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών μεταξύ τους, εκτός της λειτουργίας της μάσησης. Το τρίξιμο των δοντιών είναι μια ασυνείδητη διαδικασία και συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αντιθετως, το σφίξιμο παρατηρείται συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό.

Οι νάρθηκες βρυγμού είναι ειδικές κατασκευές χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του βρυγμού.

Γιατί να βάλεις νάρθηκες βρυγμού

Οι διαταραχές της κροταφογναθικής διάρθρωσης είναι πολύ συνηθισμένες. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι:

  • Περιορισμένο άνοιγμα του στόματος.
  • Τρίξιμο από τη γνάθο κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο του στόματος.
  • Δυσκολία κατά τη μάσηση ή το δάγκωμα.
  • Έντονος πόνος στη περιοχή του αυτιού, ο οποίος μπορεί να φτάνει μέχρι και στο μάτι ή στο λαιμό.
  • Συχνοί πονοκέφαλοι.

 

Τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα χειροτερεύουν με τη μάσηση και πιδεινώνονται κατά τις περιόδους έντονου στρες.

Οι νάρθηκες βρυγμού παρεμβάλλονται μεταξύ της κάτω και της άνω γνάθου και αποτρέπουν τα δόντια απ’ το να κλείσουν στη συνηθισμένη τους θέση. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουν τα δόντια από την τριβή, και οποιαδήποτε προσθετικά όπως θήκες ή όψεις πορσελάνης από κατάγματα λόγω καταπόνισης. Επίσης, βοηθάνε στη χαλάρωση των μυών της μασήσης.

Πως τοποθετούνται οι νάρθηκες βρυγμού

Αρχικά γίνεται αποτύπωση των δοντιών της άνω και κάτω γνάθου. Έπειτα καταγράφεται αναλυτικά η κίνηση του σαγονιού αλλά και ο τρόπος που κλείνουν τα δόντια μεταξύ τους. Αφού γίνουν αυτά, τότε τα στοιχεία αποστέλλονται σε ειδικό εργαστήριο ώστε να κατασκευαστούν οι νάρθηκες βρυγμού.

Συχνές Ερωτήσεις

Οι νάρθηκες βρυγμού χρησιμοποιούνται κυρίως την νύχτα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τη μέρα σε περίπτωση σφιξίματος.

 Αντικαθιστόνται μόνο σε περίπτωση φθοράς ή σε περίπτωση αλλαγής στη θέση των δοντιών.

Οι νάρθηκες βρυγμού κατασκευάζονται με μεγάλη ακρίβεια, οπότε δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα δυσφορίας. Βέβαια, θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής ώστε να συνηθίσεις τον νάρθηκα.

Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα στοιχεία και πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε το χαμόγελό σου, κάλεσε μας στο 210 9730679.