Οδοντοστοιχίες

Περιληπτικά

Οι οδοντοστοιχίες αντιμετωπίζουν την απώλεια δοντιών με εύκολο και ανώδυνο τρόπο, χαρίζοντας σας ένα λαμπερό και όμορφο χαμόγελο.

Τι είναι οι οδοντοστοιχίες

Οι σύγχρονες οδοντοστοιχίες είναι προσθετικές εργασίες που αποσκοπούν στην αποκατάσταση χαμένων δοντιών.

Υπάρχουν δύο είδη τεχνητών οδοντοστοιχιών: οι μερικές και οι ολικές. Οι μερικές οδοντοστοιχίες – γνωστές ως μηχανάκια – κατασκευάζονται όταν έχουν απομείνει κάποια φυσικά δόντια, στα οποία και συγκρατούνται. Οι ολικές οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται όταν έχουν χαθεί όλα τα φυσικά δόντια.

Γιατί να βάλεις οδοντοστοιχίες

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τα δόντια μας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, καθώς καμία οδοντιατρική θεραπεία ή κατασκευή δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει πλήρως.

Πλέον, η χρήση τεχνητών οδοντοστοιχιών έχει μειωθεί αισθητά λόγω βελτίωσης της στοματικής υγείας του γενικού πληθυσμού αλλά και της συχνότερης χρήσης εμφυτευμάτων. Γενικά τα εμφυτεύματα δοντιών υπερτερούν ως προς τις οδοντοστοιχίες. Για περισσότερες λεπτομέρεις μπείτε εδώ.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η αποκατάσταση με τη χρήση εμφυτευμάτων είναι δύσκολη ή αδύνατη για οικονομικούς ή πρακτικούς λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί η απορρόφηση του οστού είναι τόσο μεγάλη που η τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι απαγορευτική. Από την άλλη, σε περιπτώσεις απώλειας όλων των δοντιών, η πλήρης αποκατάσταση τους με εμφυτεύματα δοντιών θα είναι πολύ ακριβή.

Οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι μια ακρυλική βάση στο χρώμα της των ούλων, η οποία προσαρμόζεται στα ούλα. Η βάση της επάνω οδοντοστοιχίας καλύπτει τον ουρανίσκο, ενώ η βάση της κάτω οδοντοστοιχίας έχει σχήμα πετάλου για να διευκολύνει τη γλώσσα.

Οι οδοντοστοιχίες λοιπόν αποτελούν μια αποτελεσματική και οικονομική λύση με άριστη λειτουργικότητα, προσφέροντας ένα αισθητικό αποτέλεσμα.

Πως μπαίνουν οι οδοντοστοιχίες

Οι οδοντοστοιχίες βασίζονται στα αποτυπώματα που παίρνει ο οδοντίατρος και κατασκευάζονται στο ειδικό εργαστήριο με το οποίο συνεργαζόμαστε.

Η επιλογή της οδοντοστοιχίας εξαρτάται από την περίπτωση. Υπάρχουν 3 κύριοι τρόποι:

Συμβατική Ολική Οδοντοστοιχία:

  • Τοποθετείται αφού χαθούν ή αφαιρεθούν όλα τα δόντια. Επίσης, πρέπει τα ούλα να έχουν επουλωθεί. Για την επούλωση χρειάζονται μερικές εβδομάδες ίσως και μερικοί μήνες και στο διάστημα αυτό μένεις χωρίς δόντια.

 

Άμεση Ολική Οδοντοστοιχία:

  • Τοποθετείται αφού αφαιρεθούν τα δόντια. Έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν μένεις χωρίς δόντια μέχρι να επουλωθούν τα ούλα. Το μειονέκτημά τους είναι ότι πρέπει να ανακατασκευαστούν μετά από μερικούς μήνες, λόγω της αλλαγής του οστού της γνάθου.

 

Μερική Οδοντοστοιχία:

  • Αντικαθιστά τα δόντια που λείπουν και στηρίζεται στα φυσικά δόντια με άγκιστρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μερικά από τα φυσικά δόντια καλύπτονται με θήκες οι οποίες χρησιμεύουν ως στηρίγματα για τη μερική οδοντοστοιχία.

Συχνές Ερωτήσεις

Τις πρώτες μέρες σίγουρα θα νιώθεις περίεργα και δυσάρεστα. Δυστυχώς, χρειάζεται εξάσκηση για να συνηθίσεις να τρώς και να μιλάς με οδοντοστοιχίες. Ο χρόνος προσαρμογής εξαρτάται από το άτομο, αλλά συνήθως παίρνει μερικές βδομάδες.

Οι οδοντοστοιχίες δεν διαρκούν για πάντα. Με την πάροδο του χρόνου, το υλικό τους αλλοιώνεται και τα τεχνητά δόντια φθείρονται. Επίσης, με την αλλαγή στην ανατομία του στόματος αρχίζουν να μην εφαρμόζουν σωστά.

Συνήθως, οι οδοντοστοιχίες χρειάζονται αντικατάσταση κάθε 5-10 χρόνια, ανάλογα με το πότε χαθήκαν τα φυσικά δόντια και με τη συντήρηση τους. Ο οδοντίατρος θα σε συμβουλεύσει αν οι οδοντοστοιχίες χρειάζονται αναπροσαρμογή ή αν πρέπει να κατασκευαστούν καινούργιες.

Απαιτείται καθημερινή φροντίδα στο σπίτι, αλλά και ετήσιος έλεγχος από τον οδοντίατρο.

Οι οδοντοστοιχίες απαιτούν καθημερινό καθαρισμό για τη διατήρηση της υγείας των στοματικών ιστών και την αποφυγή της στοματικής κακοσμίας. Περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ξέπλυμα των οδοντοστοιχιών και του στόματος με άφθονο νερό μετά από κάθε γεύμα.
  • Βούρτσισμα των οδοντοστοιχιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα εσωτερικά και εξωτερικά, με την ειδική βούρτσα οδοντοστοιχιών. Η χρήση οδοντόκρεμας πρέπει να αποφεύγεται γιατί προκαλεί φθορά στις οδοντοστοιχίες.
  • Χρήση των ειδικών δισκίων καθαρισμού των οδοντοστοιχιών μία φορά την ημέρα ή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

 

Επίσης, οι οδοντοστοιχίες πρέπει να τοποθετούνται σε ποτήρι με νερό όταν δεν βρίσκονται στο στόμα και η μεταφορά τους να γίνεται σε ειδικά κουτιά φύλαξης ώστε μην υποστούν φθορές. Πρέπει να αφαιρούνται και να τοποθετούνται σε ποτήρι με νερό κάθε βράδυ πριν τον ύπνο.

Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα στοιχεία και πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε το χαμόγελό σου, κάλεσε μας στο 210 9730679.