Πολλοί έχουν την εντύπωση πως η οδοντική υγεία είναι ένα μόνο πράγμα και δεν συνδέεται ή συνδυάζεται με την γενική μας υγεία. Αυτός είναι και ένας πολύ βασικός λόγος που οι άνθρωποι πάνε στον οδοντίατρο μόνο όταν είναι ανάγκη να φτιάξουν ένα δόντι ή είναι σε μεγάλο πόνο. Η αλήθεια είναι όμως ότι η οδοντική υγεία μπορεί να μας πει πολλά πράγματα και για την γενική κατάσταση της υγείας μας.
Εσύ το ήξερες ότι τα προβλήματα των ούλων, των δοντιών, και γενικότερα του στόματός μας, μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στην καλή λειτουργεία του υπόλοιπου σώματός μας;
Πως συνδέεται η οδοντική υγεία με την γενική μας υγεία
Όπως συμβαίνει και σε πολλά ακόμα μέρη του σώματός μας, το στόμα μας είναι γεμάτο με βακτήρια. Μην φοβάστε όμως! Τα περισσότερα από αυτά είναι ακίνδυνα. Όμως, επειδή το στόμα μας είναι η κύρια είσοδος για το αναπνευστικό και το πεπτικό μας σύστημα, κάποια από αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες.
Δεν είναι όμως ο μοναδικός λόγος αυτός. Υπάρχουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές (αντικαταθλιπτικά, διουρητικά, παυσίπονα, αντιισταμινικά, και αποσυμφορητικά), που μειώνουν την παραγωγή σάλιου. Το σάλιο, πέρα από το ότι μας βοηθάει να καθαρίζουμε το φαγητό και να εξουδετερώνουμε τα οξέα που προκαλούνται από τα βακτήρια στο στόμα μας, μας βοηθάει επίσης να προστατευτούμε από μικρόβια που σε άλλη περίπτωση θα πολλαπλασιαζόταν και θα οδηγούσαν σε κάποια αρρώστια.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια του στόματος και η φλεγμονή που είναι συσχετισμένη με την περιοδοντίτιδα, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο σε μερικές ασθένειες. Σε συγκεκριμένες ασθένειες μάλιστα, όπως ο διαβήτης και το HIV/AIDS, μπορούν να χαμηλώσουν την αντίσταση του σώματος στην μόλυνση, και αυτό να κάνει τα προβλήματα υγείας του στόματος ακόμα χειρότερα.
Πάμε τώρα να δούμε ποιες ασθένειες είναι συνδεδεμένες με την στοματική υγεία.
Ποιες είναι οι παθήσεις που η οδοντική σου υγεία συμβάλει στο να δημιουργηθούν:
Ενδοκαρδίτιδα
Αυτή η μόλυνση της εσωτερικής επένδυσης των βαλβίδων της καρδιάς, συνήθως συμβαίνει όταν τα βακτήρια ή τα μικρόβια πηγαίνουν από το στόμα σου (ή από κάποιο άλλο σημείο του σώματός σου), στο κυκλοφορικό σου σύστημα, και ‘κολλάνε’ σε συγκεκριμένα σημεία της καρδιάς σου.
Καρδιαγγειακή πάθηση
Ακόμα και αν η σύνδεση με αυτή την ασθένεια δεν είναι ακόμα απολύτως κατανοητή από τους επιστήμονες, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι καρδιακές παθήσεις, οι βουλωμένες αρτηρίες, και το εγκεφαλικό, μπορεί να είναι συνδεδεμένες με φλεγμονές και μολύνσεις που προκαλούν τα βακτήρια του στόματος.
Εγκυμοσύνη και επιπλοκές γέννας
Η περιοδοντίτιδα έχει συνδεθεί με την πρόωρη γέννα και το χαμηλό βάρος του μωρού.
Πνευμονία
Συγκεκριμένα βακτήρια στο στόμα σου, μπορούν να προσελκυσθούν από τους πνεύμονές σου, και μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία και άλλες αναπνευστικές παθήσεις.
Ποιες είναι οι παθήσεις που αν έχεις μπορούν να συμβάλουν στην χειροτέρευση της οδοντικής σου υγείας:
Διαβήτης
Ο διαβήτης βάζει τα ούλα μας σε κίνδυνο, με το να μειώνει την αντίσταση του σώματός μας σε μολύνσεις. Οι παθήσεις των ούλων είναι πιο συχνές και πιο έντονες σε ασθενείς που έχουν διαβήτη.
HIV/AIDS
Οι οδυνηρές κακώσεις του βλεννογόνου και γενικά τα προβλήματα του στόματος, είναι πολύ συχνά φαινόμενα σε ασθενείς με HIV/AIDS.
Οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση έχει συνδεθεί με την απώλεια δοντιών και του περιοδοντικού κοκάλου. Συγκεκριμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστεί η οστεοπόρωση, έχουν τον κίνδυνο να κάνουν ζημιά στα κόκκαλα του σαγονιού.
Αλτσχάιμερ
Η οδοντική υγεία που συνεχίζει να χειροτερεύει, έχει συνδεθεί με την πρόοδο της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Υπάρχουν πολλές ακόμα ασθένειες (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι διατροφικές διαταραχές και συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου), που μπορούν να προκαλέσουν ξερό στόμα.
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ρωτήσουμε τον οδοντίατρό μας εάν τα φάρμακα που παίρνουμε προκαλούν κάποια οδοντική πάθηση και να μιλήσουμε για τις αλλαγές στην γενική μας υγεία, ιδιαίτερα αν έχουμε κάποια χρόνια πάθηση.
Μην περιμένετε να χειροτερέψει η οδοντική σας υγεία για να μιλήσετε στον οδοντίατρό σας. Κάντε το σήμερα!