Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που συναντάμε είναι γιατί εμφανίστηκαν μαύρα στίγματα στα δόντια ενός ασθενή. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς που ρωτάνε αισθάνονται ‘αδικημένοι’, μιας και κάνουν όλα τα σωστά βήματα για να διατηρήσουν το λευκό και υγιή χαμόγελό τους: πλένουν τα δόντια τους συχνά, χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα, και επισκέπτονται τον οδοντίατρο τους. Φαίνεται σαν τα μαύρα στίγματα να μην έχουν κάποια προτίμηση στον τύπο του ανθρώπου που θα εμφανιστούν. Είναι αυτό όμως αλήθεια; Πάμε να δούμε.
Κάποιες από τις πιο συχνές αιτίες που εμφανίζονται τα μαύρα στίγματα στα δόντια είναι οι εξής:
- Τερηδόνα ή τρύπα στα δόντια
- Τραυματισμός στο δόντι
- Σχηματισμός πλάκας στο δόντι
- Χρωματισμός λόγω συχνής κατανάλωσης συγκεκριμένων φαγητών και ποτών ή ακόμα και τσιγάρων
- Αποχρωματισμός λόγω αντιβιοτικών (ειδικά της τετρακυκλίνης που μπορεί να χρησιμοποιούσατε ως παιδί)
- Φθορίωση
Υπάρχει τρόπος να προφυλαχτούμε; Όπως είπαμε και στην αρχή, τα μαύρα στίγματα δεν κάνουν διακρίσεις. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο να εμφανιστούν:
- Πλένετε τα δόντια σας κάθε φορά που καταναλώνετε φαγητό που μπορεί να προκαλέσει στίγματα (καφές, κρασί, σοκολάτα, κόκκινες σάλτσες, κ.λ.π.). Ένα ‘τρικ’ που μπορείτε να κάνετε είναι να πίνετε από καλαμάκι για να αποφύγετε όσο γίνεται τα επικίνδυνα για τα δόντια υγρά να έρθουν σε άμεση επαφή μαζί τους.
- Προσπαθήσετε να μην καπνίζετε και να μην χρησιμοποιείτε προϊόντα νικοτίνης, όπως πούρα, καπνό τσιγάρου, καπνό πίπας, κ.λ.π.
- Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε 6 μήνες για ένα τσεκάρισμα ρουτίνας και έναν καθαρισμό.
- Να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας για την επαγγελματική λεύκανση δοντιών και τι μπορείτε να κάνετε για να προφυλάξετε τα δόντια σας καλύτερα.
- Χρησιμοποιήστε λευκαντική οδοντόκρεμα και οδοντικό νήμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Για πιο καλά αποτελέσματα, βάλετε στόχο να πλένετε τα δόντια σας για τουλάχιστον 2 λεπτά κάθε φορά.
- Χρησιμοποιείστε στοματικό διάλυμα που περιέχει αλκοόλ, μέντα, ή ευκάλυπτο. Αυτά τα υλικά μπορούν να σκοτώσουν βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα σας και στα δόντια σας.
Τώρα που είδαμε κάποιους λόγους που μπορούν να δημιουργηθούν τα μαύρα στίγματα, και τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχτούμε από αυτά, πάμε να δούμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αφαιρέσουμε:
- Λευκαντικά κιτ ή στριπς που έχουν σα βάση το Υπεροξείδιο. Αυτό μπορεί να γίνει και στο σπίτι από εσάς, αλλά ακόμα καλύτερα θα είναι να γίνει σε οδοντιατρείο από κάποιον ειδικό.
- Θήκες. Πολλοί οδοντίατροι προτείνουν τις πορσελάνινες θήκες σαν μια καλή λύση για να καλυφθούν τα μαύρα στίγματα. Αυτή η λύση είναι σίγουρα αποτελεσματική, είναι όμως και ακριβή.
- Ανασύσταση/Επαναδιαμόρφωση δοντιού. Αυτή η μέθοδος προσφέρει πολύ φυσικά αποτελέσματα, όμως η ποιότητα του υλικού της ρητίνης αποχρωματίζεται με την πάροδο του χρόνου (κρατάει λιγότερο από 10 χρόνια).
- Λευκαντικές οδοντόκρεμες. Όσο ‘φθηνή’ και να μας φαίνεται αυτή η λύση, εάν πλένουμε σχολαστικά τα δόντια μας δύο φορές τη μέρα με μια λευκαντική οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την ένταση των μαύρων στιγμάτων.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι ακόμα και αν τα κάνουμε όλα σωστά, τα μαύρα στίγματα μπορούν να εμφανιστούν, και μπορούν να είναι προειδοποιητικά σημάδια για μια τρύπα στο δόντι. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι μόλις τα εντοπίσουμε, να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό μας για να εξετάσει εκείνος το λόγο των μαύρων στιγμάτων, όπως και να μας δώσει λύσεις ανάλογα με την περίπτωσή μας, για το τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε.