ιστορία

Μια σύντομη ιστορία της λεύκανσης των δοντιών

Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να μας φαίνεται… καινούργια ιστορία και πως ήρθε χεράκι – χεράκι με τον 21ο αιώνα και ειδικά τον άφιξη των social media, όμως η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι ήθελαν λευκά δόντια από παλιά. Από πολύ παλιά. Από πάρα πολύ παλιά!

Είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι στο χρόνο;

Αρχαία Αίγυπτος

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είναι πιο προχωρημένοι από ότι φανταζόμασταν!

Ξεκινάμε από την αρχαία Αίγυπτο, δηλαδή περίπου 4,000 χρόνια πριν, όπου και οι άνθρωποι ξεκίνησαν να αποκτούν κάποιες ιδέες για το πως να λύσουν τα προβλήματα της υγείας και της εμφάνισης των δοντιών τους.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν ιδιαίτερη αγάπη και θαυμασμό για την ‘αιώνια’ ομορφιά και αυτό φαίνεται πολύ έντονα από τα στοιχεία που έχουμε για τον τρόπο ζωής τους αλλά και από τις θρησκευτικές τελετές τους.

Δεν είναι καθόλου περίεργο οπότε να ήταν και οι πρώτοι που κατάφεραν να βρουν την λύση για να λευκαίνουν τα δόντια τους. Έφτιαξαν μια πάστα από ελαφρόπετρα και την ανέμειξαν με ξύδι από κρασί. Αυτή την πάστα την έβαζαν πάνω σε ξεφτισμένα κλαδιά ξύλου και στη συνέχεια βούρτσιζαν τα δόντια τους!

Αρχαία Ρώμη

Τα λευκά δόντια απαιτούν θυσίες στην αρχαία Ρώμη…

Η ιδέα που έχουμε για την αρχαία Ρώμη είναι μιας εντυπωσιακής και προχωρημένης για την εποχή αυτοκρατορίας. Είναι λοιπόν λογικό να σκεφτούμε πως θα είχαν ακόμα πιο εξελιγμένη μέθοδο από τους αρχαίους Αιγύπτιους για την λεύκανση των δοντιών τους. Τα συμπεράσματα θα τα αφήσουμε σε εσάς…

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι λοιπόν έκαναν ένα στοματικό διάλυμα που το κύριο συστατικό του ήταν… τα ούρα. Ναι, το διαβάσατε σωστά! Μπορεί τα ούρα να ανήκαν είτε σε ζώο είτε σε άνθρωπο, και πολλές φορές έκαναν ανάμειξη των ούρων με γάλα από κατσίκες.

Όσο σιχαμερό και αν ακούγεται, είχε λογική, διότι η αμμωνία που περιέρχεται στα ούρα είναι ένας φυσικός λευκαντικός παράγοντας που λειτουργεί και σαν εξολοθρευτής βακτηριδίων.

Αναγέννηση

Έχεις πονόδοντο; Τρέχα στον μπαρμπέρη!

Στην Αναγέννηση τα πράγματα ήδη είχαν αρχίσει να γίνονται πιο απλά για αυτούς που ήθελαν να έχουν λαμπερό χαμόγελο. Ο ίδιος άνθρωπος που σου κούρευε τα μαλλιά και μπορούσε να περιποιηθεί τις πληγές σου, σου έκανε και λεύκανση. Θέλετε να μαντέψετε ποιος ήταν;

Όχι, δεν ήταν κάποιος γιατρός. Ήταν απλά ο κουρέας! Εάν δηλαδή ήθελες να κόψεις τα μαλλιά σου και είχες και πονόδοντο, ο κουρέας ήταν υπεύθυνος να σου τραβήξει το δόντι και… ό,τι γίνει! Τι έκαναν όμως για την λεύκανση;

Ο μπαρμπέρης έπαιρνε μια λίμα και άρχιζε να λιμάρει το δόντια μέχρι το επιθυμητό στάδιο και στη συνέχεια έβαζε νιτρικό οξύ πάνω στα δόντια, για να φύγουν τα στίγματα.

Αυτή η πρακτική είχε όση λογική είχε και το να βάζουν βδέλλες να πιούν το αίμα των αρρώστων για να θεραπευτούν – δηλαδή όχι και πολύ! Το οξύ κατέστρεφε το σμάλτο των δοντιών και τα έκανε πολύ πιο ευαίσθητα και ευάλωτα.

18ος – 19ος αιώνας

Η εποχή απαιτεί επαγγελματίες

Η γέννηση της μοντέρνας λεύκανσης των δοντιών ξεκινάει από εδώ. Οι οδοντίατροι επιτέλους έγιναν επαγγελματίες και άρχισαν να ψάχνουν τρόπους για να δώσουν στους ανθρώπους υγιή δόντια και ούλα.

Εδώ είναι που ανακαλύφθηκε ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου κάνει θαύματα! Βέβαια, οι οδοντίατροι της εποχής δεν είχαν στο μυαλό τους ότι θα βοηθούσε με την λεύκανση μιας και είχαν πιο σημαντικά προβλήματα να λύσουν. Έβαζαν το υπεροξείδιο του υδρογόνου πάνω στα ούλα με διάφορους τρόπους για να γιατρέψουν ασθένειες των ούλων και των δοντιών, αλλά ανακάλυψαν ότι είχε ένα ακόμα bonus αυτή η πρακτική – λεύκαινε τα δόντια. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια!

20ος αιώνας

Η ιστορία προχωράει με γρήγορους ρυθμούς
  • Πλησιάζοντας στην σημερινή εποχή, συναντάμε την πρώτη φορά που το υπεροξείδιο του υδρογόνου χρησιμοποιήθηκε για τη λεύκανση των δοντιών το 1884.
  • Το 1918, ανακαλύφθηκε πως μια λάμπα θερμότητας σε συνδυασμό με το υπεροξείδιο του υδρογόνου, έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην λεύκανση. Αυτή η πρακτική συνεχίστηκε μέχρι το 1960.
  • Το 1960, ανακαλύφθηκε πως εάν ο ασθενής χρησιμοποιήσει υπεροξείδιο του καρβαµιδίου με ένα είδος από μασελάκι και το αφήσει όλη τη νύχτα, τότε τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά!
  • Το 1989, ένα λευκαντικό gel που ήταν γνωστό ως Opalescence άρχισε να κάνει την εμφάνιση του και σιγά σιγά καθιέρωσε το γνωστό μας μασελάκι.

Σημερινή εποχή

Φτάσαμε στο σήμερα!

Όσο για τη σημερινή εποχή, οι τρόποι που υπάρχουν για να γίνει λεύκανση δοντιών είναι εκατοντάδες! Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους τρόπους που μπορείτε να κάνετε και εσείς τα δόντια σας πιο λευκά, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας.