στοματική υγιεινή

Καλύτερη στοματική υγιεινή σε 10 βήματα

Η καλύτερη στοματική υγιεινή δεν είναι μέσα στα σχέδια σου για το καλοκαίρι; Θα σου πούμε ένα μυστικό: Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την νέα χρονιά ή τον Σεπτέμβριο για να ξεκινήσουμε να βάζουμε στόχους που θα καλυτερέψουν τη ζωή μας. Και με την στοματική υγιεινή, μπορείς να ξεκινήσεις από σήμερα να την κάνεις καλύτερη, χωρίς πολύ κόπο… αλλά με τρόπο.

Σήμερα θα δούμε μαζί, 10 βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να πετύχεις το στόχο του να κάνεις συνήθεια την στοματική υγιεινή. Έτοιμοι; Πάμε!

Βούρτσισε τα δόντια σου ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δύο φορές τη μέρα

Ξέρουμε πως το ακούς από μικρό παιδί αυτό, όμως δεν είναι ακόμα ένας αστικός μύθος. Πραγματικά, το πιο απλό βήμα που μπορείς να κάνεις για να πετύχεις στην στοματική υγιεινή είναι να βουρτσίζεις τα δόντια σου το πρωί όταν ξυπνάς και το βράδυ πριν πας για ύπνο. Ιδανικά, πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου μετά από κάθε γεύμα, όμως καταλαβαίνουμε ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην δουλειά, κ.λπ. Κράτησε όμως τουλάχιστον το πρωί και το βράδυ, γιατί μέσα στη διάρκεια της μέρας, τα βακτήρια που έχουμε στο στόμα μας αρχίζουν να ‘σπάνε’ το φαγητό που έχουμε φάει. Όσο τα βακτήρια ‘τρώνε’, απελευθερώνουν οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών σου. Τώρα που το ξέρεις αυτό, δεν θέλεις να πλύνεις τα δόντια σου ακόμα παραπάνω;

Χρησιμοποίησε οδοντόκρεμα με φθόριο

Αρχικά, να ξεκινήσουμε εξηγώντας τι είναι το περίφημο φθόριο: Είναι ένα φυσικό ορυκτό που μπορούμε να το βρούμε στον φλοιό της γης, στο νερό, και στο φαγητό. Ωραία. Τώρα πάμε να δούμε γιατί είναι σημαντικό για τα δόντια μας: Όταν υπάρχει φθόριο στην οδοντόκρεμά μας, απορροφάται από το σμάλτο των δοντιών μας και μας βοηθάει δυναμώνοντας τα δόντια με το να αναπληρώνει το φώσφορο και το ασβέστιο που έχει χαθεί. Φθόριο – ασπίδα. Αυτό μόνο πρέπει να θυμάσαι όταν επιλέγεις οδοντόκρεμα.

Χρησιμοποίησε οδοντικό νήμα

Το οδοντικό νήμα δεν είναι άλλη μια οδοντογλυφίδα και αν το χρησιμοποιείς μόνο για να διώξεις ενοχλητικά υπολείμματα φαγητού ανάμεσα από τα δόντια σου, τότε το κάνεις λάθος. Το οδοντικό νήμα το χρησιμοποιούμε ακριβώς για τον ίδιο λόγο που πλένουμε και τα δόντια μας, δηλαδή για να μην αρχίσουν τα βακτήρια να μας… τρώνε! Είναι όμως εξίσου σημαντικό με το βούρτσισμα, γιατί φτάνει σε σημεία που η οδοντόβουρτσα μας δεν μπορεί να φτάσει.

Χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα

Μύθοι λένε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πλένουν τα δόντια τους κάθε μέρα δύο φορές, μετά χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα, και μετά στοματικό διάλυμα! Εάν θέλεις να είσαι και εσύ μέρος του μύθου, θα σου δώσουμε ένα πολύ καλό λόγο αμέσως: το στοματικό διάλυμα δεν είναι απλά για να κάνει την αναπνοή σου πιο δροσερή. Χρησιμοποιείται για τον ίδιο λόγο που χρησιμοποιείται το οδοντικό νήμα και το βούρτσισμα. Με αυτό το τρίο, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Σκέψου τους σαν τους τρεις σωματοφύλακες της στοματικής σου υγιεινής!

Άλλαζε οδοντόβουρτσα συχνά

Αυτό δεν το κάνουμε για να πλουτίσουμε τους κατασκευαστές, το κάνουμε για τη δική μας στοματική υγιεινή. Κάθε τρεις μήνες, κάνε τη χάρη σε εσένα και στα δόντια σου και αγόρασε μια νέα οδοντόβουρτσα, γιατί, όπως και τα σφουγγάρια κουζίνας και οι σφουγγαρίστρες, και οι οδοντόβουρτσες φτάνουν σε σημείο που περισσότερο… βρωμίζουν παρά καθαρίζουν, ειδικά αν σκεφτούμε ότι όσο και να τις πλένουμε μετά από κάθε χρήση, πάντα θα μένουν υπολείμματα σάλιου και οδοντόβουρτσας.

Σταμάτησε το κάπνισμα

Ή, εάν δεν μπορείς να το κάνεις κατευθείαν, τότε κάπνισε λιγότερο ή έστω χρησιμοποίησε έξτρα φίλτρα. Το κάπνισμα, εκτός από το ότι κιτρινίζει τα δόντια μας, είναι άμεσα συνδεδεμένο με ασθένειες των ούλων, και καρκίνους του στόματος και του λαιμού. Είναι μια αποφασιστική κίνηση για την υγεία σου και ξέρουμε πως έχεις τη δύναμη να το κάνεις!

Απέφυγε όξινα φαγητά και ποτά

Ο λόγος που το φθόριο είναι πολύ καλό για τα δόντια μας, είναι ότι αναπληρώνει μέρος της ζημιάς που κάνουν τα όξινα φαγητά και ποτά. Προσπάθησε να αποφεύγεις όσο μπορείς τα όξινα (κάποια φρούτα, σόδα, καφέ, κρασί, κτλ.) και όταν φας ή πιείς κάτι όξινο, τότε πλύνε αμέσως μετά τα δόντια σου.

Περιόρισε τα γλυκά

Όταν τρώμε γλυκά, το άμυλο από αυτά πάει και κολλάει στα πιο δύσκολα σημεία της οδοντοστοιχίας μας. Μάντεψε ποιος λατρεύει να ‘τρώει’ αυτά τα υπολείμματα; Τα βακτήρια! Επειδή βέβαια δεν μπορούμε και να τα κόψουμε τελείως, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να τρώμε γλυκά μόνο όταν είμαστε στο σπίτι, ώστε να μπορούμε να πλύνουμε τα δόντια μας αμέσως μετά.

Πιες περισσότερο νερό

Ενώ μπορεί να μας φαίνεται λίγο… άσχετο το να πίνουμε νερό σαν συμβουλή για τη στοματική υγιεινή, η αλήθεια είναι ότι είναι πιο… σχετικό από όσο φαντάζεσαι. Το νερό, ειδικά μετά τα γεύματα, παίρνει τον ρόλο της οδοντόβουρτσας και απομακρύνει τα βακτήρια από το στόμα μας (αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε εντάξει με το να πίνουμε μόνο νερό). Επίσης, βοηθάει στο να είμαστε ενυδατωμένοι, το στόμα μας να παράγει σάλιο, και επίσης δίνει τη δυνατότητα στο σώμα μας να μοιράσει τις θρεπτικές ουσίες έτσι ώστε να έχουμε ενέργεια όλη τη μέρα.

Επισκέψου τον οδοντίατρο σου

Εάν και ακούγεται αυτονόητο, πολλοί άνθρωποι αμελούν την επίσκεψη στον οδοντίατρό τους από το φόβο ‘μην τους βγουν προβλήματα’. Δεν χρειάζεται να σας πούμε γιατί είναι λανθασμένη αυτή η λογική. Εξάλλου όταν κρύβουμε τη σκόνη κάτω από το χαλί, αυτή απλά μαζεύεται, δεν εξαφανίζεται! Το ίδιο και με τη στοματική υγιεινή. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι πάντα εξαιρετικά χρήσιμη για να δούμε σε τι κατάσταση είναι τα δόντια μας και να πάρουμε ακόμα περισσότερες συμβουλές για τη στοματική υγιεινή.

Ελπίζουμε να σε βοήθησαν τα 10 βήματα για την καλύτερη στοματική υγιεινή και επίσης να σε βοηθήσαμε να βάλεις σαν στόχο το να αφιερώνεις λίγο χρόνο κάθε μέρα, για να κάνεις το χαμόγελό σου να λάμπει!