Το κενό στα δόντια, συνήθως εμφανίζεται στα δύο μπροστινά μας δόντια, αν και μπορεί να εμφανιστεί και μεταξύ δύο οποιοδήποτε άλλων. Ενώ μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά, στα παιδιά μπορεί να διορθωθεί όταν τα μόνιμα δόντια τους εμφανιστούν και έτσι… να τη γλυτώσουν! Μερικά κενά φαίνονται ελάχιστα, άλλα όμως είναι μεγάλα και μπορεί να προκαλέσουν δυσαρέσκεια σε αυτόν που τα έχει, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να κρύψει το χαμόγελό του. Εκεί λοιπόν, έχουμε πρόβλημα.
Πώς προκαλείται το κενό στα δόντια;
Δεν υπάρχει ένας μόνο λόγος που μπορεί να εμφανιστεί κενό στα δόντια. Σε κάποιους ανθρώπους, αυτή η πάθηση έχει να κάνει με το μέγεθος των δοντιών και με το μέγεθος του κόκκαλου του σαγονιού. Μπορεί για παράδειγμα, τα δόντια να είναι πολύ μικρά για το μέγεθος του σαγονιού, και ως αποτέλεσμα, τα δόντια να είναι τοποθετημένα μακριά το ένα από το άλλο.
Μπορεί επίσης μερικές συνήθειες που έχουμε να ευθύνονται για το κενό. Τα παιδιά που πιπιλάνε τους αντίχειρές τους, μπορεί να δημιουργήσουν κενό διότι η κίνηση του να ρουφάνε προκαλεί πίεση στα δόντια, και τα σπρώχνει προς τα μπροστά.
Η ασθένεια των ούλων μπορεί να προκαλέσει κενό εξίσου, και η φλεγμονή που θα δημιουργηθεί να βάψει τα ούλα και τον ιστό που τα υποστηρίζει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών και έτσι να δημιουργηθεί κενό στα δόντια.
Ποια είναι η θεραπεία για το κενό στα δόντια;
Για πολλούς ανθρώπους, το κενό στα δόντια είναι μια επιλογή θεραπείας για κοσμητικούς λόγους, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας κρύβεται από πίσω.
Τα σιδεράκια, είναι από τους πιο κοινούς τρόπους να αντιμετωπιστεί το κενό στα δόντια. Τα σιδεράκια είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να ασκούν πίεση στα δόντια και να τα φέρνουν κοντά σιγά – σιγά, κλείνοντας έτσι το κενό.
Εάν όμως κάποιος δεν επιθυμεί να φορέσει σιδεράκια, τότε υπάρχουν και άλλες λύσεις, και για να βρει κάποιος την καλύτερη ανάλογα με την περίπτωση του, το μόνο που έχει να κάνει είναι να μιλήσει στον οδοντίατρο του και να εξετάσουν μαζί τις επιλογές.
Μία από αυτές, είναι να τοποθετηθεί ρητίνη στις επιφάνειες των δοντιών που βρίσκονται δίπλα στο κενό, αποφεύγοντας έτσι την τοποθέτηση ρητίνης σε όλο το δόντι. Αυτό έχει ένα εξαιρετικά φυσικό αποτέλεσμα, και επειδή τοποθετείται ρητίνη και στα δύο δόντια που το κενό βρίσκεται ανάμεσα, φαίνονται ομοιόμορφα και ακολουθούν τη συμμετρία και των υπόλοιπων δοντιών.
Οι όψεις πορσελάνης επίσης χρησιμοποιούνται για να καλύψουν κενά, και συνήθως προτιμώνται εάν ο ασθενής έχει μεγαλύτερη επιφάνεια κενού να καλύψει, ή ανάμεσα σε περισσότερα από δύο δόντια.
Τέλος, τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μία πιο ακριβή, αλλά άκρως αποτελεσματική και με φυσικό αποτέλεσμα επέμβαση, η οποία χρησιμοποιείται όταν λείπουν κάποια δόντια από τον ασθενή και το κενό είναι τόσο μεγάλο ώστε να μπορεί να χωρέσει κάποιο εμφύτευμα. Χρησιμοποιούνται όταν οποιαδήποτε άλλη μέθοδος δεν θα φαινόταν φυσική ή θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και πρόβλημα με την μετακίνηση των υπόλοιπων δοντιών.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε σε όλες τις περιπτώσεις, είναι πως ό,τι και αν αποφασίσουμε να κάνουμε με το κενό στα δόντια, πρέπει να είναι μια απόφαση που πρέπει να βασίζεται και στις ανάγκες και δυνατότητές μας αλλά πρέπει και να λάβουμε υπόψη μας τις συμβουλές του οδοντίατρού που έχει την κατάρτιση να μας κατευθύνει ανάλογα με την περίπτωσή μας.