Έχεις ακούσει τη φράση πως ‘όταν χαμογελάς, χαμογελάει και ο κόσμος μαζί σου’. Τι σημαίνει όμως για εμάς τους κοινούς θνητούς που δεν καταλαβαίνουμε από μεταφορές; Το χαμόγελό σου δεν είναι απλά μία αντίδραση σε πράγματα που σου αρέσουν. Το χαμόγελο μπορεί να είναι μια συνειδητή επιλογή που κάνουμε και που έχει την δύναμη να μεταμορφώσει τις ζωές μας προς το καλύτερο.
Έχουν γίνει πολλές έρευνες που επιβεβαιώνουν πως ένα χαμόγελο, άσχετα εάν το προκαλούμε εμείς ή έρχεται από μόνο του, έχει τη δύναμη να αλλάξει όχι μόνο τη διάθεσή μας, αλλά και την διάθεση των γύρω μας. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία μας και ακόμα και να μεγαλώσει το προσδόκιμο ζωής μας. Όλα αυτά είναι πιθανά, εάν απλά χαμογελάμε παραπάνω.
Εάν όμως θέλεις να δεις και άλλους λόγους, πιο… απτούς ας το πούμε, τότε σου έχουμε πέντε ακόμα λόγους παρακάτω, που θα σε βοηθήσουν να πιστέψεις στην δύναμη του χαμόγελου, μιας και όλοι είναι βασισμένοι σε επιστημονικές έρευνες.
1. Μειώνει το στρες
Όλοι ξέρουμε πως το στρες είναι κάτι που κάνει τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας δύσκολη, ακόμα και αν το έχουμε μόνο σε μικρές δόσεις. Πόσες φορές έχουμε ακούσει να μας λένε ότι φαινόμαστε ιδιαίτερα κουρασμένοι ή κακοδιάθετοι μια μέρα που έτυχε να είμαστε στρεσαρισμένοι; Πόσες φορές έχουμε βρει τον εαυτό μας να χάνεται μέσα στις σκέψεις του λόγω του στρες; Λοιπόν, η επιστήμη μας λέει πως μια απλή κίνηση μπορεί να μας κάνει να σταματήσουμε το στρες ή έστω να το ελαττώσουμε σημαντικά. Ποια είναι η κίνηση; Το χαμόγελό μας, έστω και αναγκαστικά. Ακόμα και να νιώθουμε ότι το να χαμογελάσουμε είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε εκείνη τη στιγμή, εάν το πιέσουμε (και μεταξύ μας, δεν είναι και πολύ δύσκολο), θα μείνουμε άφωνοι βλέποντας το στρες σιγά σιγά να διαλύεται, σαν μια σκιά που ξαφνικά την βρήκε ο ήλιος.
Έρευνα: https://doi.org/10.1177/0956797612445312
2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Όταν λέμε ότι το χαμόγελο βοηθάει στην υγεία μας, το εννοούμε κυριολεκτικά. Η απλή κίνηση του να χαμογελάσουμε, έχει τη δύναμη να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να το κάνει να δουλεύει πιο αποτελεσματικά. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί όταν χαμογελάμε το σώμα μας λαμβάνει το μήνυμα ότι μπαίνουμε σε μια κατάσταση χαλαρότητας, γιατί εκκρίνονται κάποιοι νευροδιαβιβαστές που λένε στο ανοσοποιητικό μας ότι τώρα μπορεί να λειτουργήσει στο φουλ. Εάν σου είναι δύσκολο να χαμογελάσεις φυσικά, σκέψου το σαν άσκηση ή μια συνήθεια, όπως το να πλένεις τα χέρια σου ή το να παίρνεις βιταμίνες.
Έρευνα: https://doi.org/10.1016/j.bcp.2014.07.016
3. Δηλώνει επιτυχία
Όσο παράξενο και αν σου φαίνεται, το να χαμογελάς, δηλώνει στους ανθρώπους που σε βλέπουν υποσυνείδητα πως είσαι ένας επιτυχημένος άνθρωπος. Πολλές φορές έχουμε λανθασμένα την εντύπωση πως πρέπει να παρουσιαζόμαστε σοβαροί -ιδιαίτερα στο εργασιακό περιβάλλον- για να μας πάρουν και οι άλλοι στα σοβαρά. Στην πραγματικότητα όμως, το να χαμογελάς δείχνει στους άλλους ότι έχεις αυτοπεποίθηση, που κατευθείαν συνδέεται στο μυαλό τους με το γεγονός ότι είσαι πετυχημένος. Την επόμενη φορά λοιπόν που είσαι σε ένα meeting και νιώθεις ότι δεν ξέρεις και πολύ καλά τι κάνεις ή τι λες, δοκίμασε να χαμογελάσεις. Θα εκπλαγείς από τα αποτελέσματα.
Έρευνα: https://doi.org/10.1016/j.tics.2015.12.010
4. Χαμηλώνει την πίεση
Είναι αποδεδειγμένο πως το χαμόγελο μπορεί να μειώσει σημαντικά την πίεση, που όπως ξέρουμε είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν, είτε μεγαλύτερης ηλικίας είτε και νεότερης. Για να αποδείξεις στον εαυτό σου πως είναι αλήθεια, μπορείς να κάνεις ένα μικρό πείραμα: Μέτρησε την πίεσή σου κανονικά, χωρίς να χαμογελάς, και γράψε το αποτέλεσμα σε ένα χαρτί. Μετά μέτρησε ξανά την πίεσή σου, όσο χαμογελάς κατά τη διάρκεια της μέτρησης. Σύγκρινε τις δύο μετρήσεις. Μαγικό;
Έρευνα: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2762283/
5. Είναι μεταδοτικό
Το έχουμε ακούσει και το έχουμε ξανακούσει. ‘Χαμογέλα, είναι μεταδοτικό’. Είναι όμως στα αλήθεια μεταδοτικό ή είναι απλά μια φράση που την επαναλαμβάνουμε χωρίς να την πιστεύουμε; Λοιπόν τώρα έχουμε και την επιστήμη μαζί μας να μας αποδείξει ότι ναι, είναι όντως μεταδοτικό. Πώς γίνεται αυτό; Το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για να ελέγχει τις εκφράσεις του προσώπου μας αντιδράει αυτόματα στο χαμόγελο, που σημαίνει ότι το χαμόγελο μπορεί να είναι εντελώς ασυνείδητη αντίδραση, ειδικά όταν το βλέπουμε σε κάποιον ή όταν κάποιος το βλέπει σε εμάς.
Έρευνα: https://doi.org/10.1016/j.tics.2015.12.010
Αυτοί ήταν οι πέντε λόγοι που πρέπει να χαμογελάς κάθε μέρα. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σου έφερε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σου και επίσης να σου έδωσε να καταλάβεις την πραγματικά τεράστια σημασία που έχει αυτή η μικρή κίνηση στις ζωές μας.