δόντια

3 λόγοι που τα λευκότερα δόντια μας κάνουν πιο ελκυστικούς

Έχουμε ακούσει πολλούς λόγους γιατί πρέπει να έχουμε καθαρά δόντια, και οι δύο κύριοι συνήθως είναι: για λόγους υγείας και για λόγους αισθητικής. Αυτό όμως που πολλοί αγνοούμε είναι τα ‘κρυμμένα’ μηνύματα που μπορούν να δώσουν τα δόντια μας στους άλλους ανθρώπους.

Πρέπει να μην ξεχνάμε πως όπως η γλώσσα του σώματος αποκαλύπτει πολλά μυστικά που μπορεί ούτε εμείς οι ίδιοι να γνωρίζουμε, έτσι και όλο μας το σώμα μπορεί να περάσει εντυπώσεις στους άλλους ανθρώπους εντελώς υποσυνείδητα. Πάμε να δούμε τι λένε τα λευκά δόντια λοιπόν;

Τα δόντια και… η εξέλιξη!

Θα ξεκινήσουμε με μια από τις πολλές και ενδιαφέρουσες έρευνες που βρήκαμε και ονομάζεται ‘Απόδειξη που υποδεικνύει πως τα δόντια λειτουργούν σαν ανθρώπινο διακοσμητικό και παρουσιάζονται σαν σημάδι για την ποιότητα του συντρόφου’.

Σε αυτή την έρευνα λοιπόν, οι συγγραφείς βλέπουν τα δόντια από την πλευρά της εξελικτικής ανθρωπολογίας και βιολογίας και μας λένε πως η επίδειξη των δοντιών μας είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης κοινωνικής συναναστροφής. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για έναν άνθρωπο από τα δόντια του και μόνο! Σας φαίνεται περίεργο; Δεν είναι!

Η μελέτη απέδειξε πως οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν δόντια που είχαν σωστή απόσταση μεταξύ τους και ήταν λευκότερα, βαθμολογήθηκαν ως πολύ πιο ελκυστικοί από αυτούς που είχαν κιτρινισμένα δόντια.

Ενδιαφέρον είναι μάλιστα πως ειδικότερα οι γυναίκες που είχαν αποχρωματισμένα δόντια ήταν πολύ λιγότερο ελκυστικές στους άντρες, για τον απλό λόγο ότι τα δόντια που δεν είναι περιποιημένα, υπονοούν μια προχωρημένη ηλικία, άρα και ότι η γυναίκα δεν είναι πλέον αναπαραγωγική.

Τα δόντια και… το παγώνι!

Μια άλλη έρευνα που έγινε από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια του Leeds και του Central Lancashire, βρήκε πως

‘Τα δόντια είναι το ανθρώπινο αντίστοιχο με την ουρά του παγωνιού.’

Τι σημαίνει αυτό; Πως όπως το παγώνι δείχνει την ομορφιά και την αρχοντιά του ανοίγοντας την ουρά του και αφήνοντας να το θαυμάσουν, έτσι και εμείς οι άνθρωποι δείχνουμε τα δόντια μας με ένα χαμόγελο, όταν θέλουμε να προσελκύσουμε κάποιον και να του δείξουμε πως έχουμε καλή υγεία και καλά γονίδια!

Τα δόντια και… η επαγγελματική επιτυχία!

Η τελευταία έρευνα που θα δούμε σήμερα έγινε από την πασίγνωστη εταιρία Crest και μας είπε αυτό που ήδη ξέραμε, αλλά αυτή τη φορά με αριθμούς και αποδείξεις.

Ένα μέρος της έρευνας, ήταν να προσδιορίσει κατά πόσο έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας σε συνεντεύξεις και πόσο πιο πιθανό ήταν να πάρουν αύξηση, οι άνθρωποι που είχαν λευκότερα δόντια. Τα αποτελέσματα της έρευνας; Θα αφήσουμε να μας τα πει ο Dr. Dacher Keltner, καθηγητής ψυχολογίας και ψυχολόγος χαμόγελου (ναι, κι όμως, υπάρχει αυτό το επάγγελμα!).

‘Η έρευνα μας δίνει μερικά από τα πρώτα ευρήματα που μαρτυρούν τα ισχυρά οφέλη του να έχει κάποιος λευκότερο χαμόγελο.’

Γιατί; Γιατί πέρα από την υγεία και καλή ζωή που τα λευκά δόντια δείχνουν στους άλλους ότι έχουμε, υπάρχει και μία ακόμα παράμετρος. Θα αφήσουμε και πάλι τον ψυχολόγου του χαμόγελου να μας το πει με τα δικά του λόγια:

‘Ένα λευκότερο χαμόγελο είναι η συγκεντρωμένη εστίαση σε αυτό που κοιτάζουν οι άλλοι άνθρωποι, και είναι ένα σημάδι της ζεστασιάς μας, της αυτοπεποίθησης, και της υγείας μας.’

Εάν μετά από αυτό το άρθρο ξαφνικά τρέξατε στον καθρέφτη για να τσεκάρετε πόσο λευκά είναι τα δόντια σας και είχατε… απογοητευτικά αποτελέσματα, μην ανησυχείτε καθόλου! Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι άνθρωποι έβρισκαν τρόπο για να λευκάνουν τα δόντια τους (αλλά αυτά θα τα πούμε πιο αναλυτικά σε επόμενο άρθρο, οπότε μείνετε συντονισμένοι!).

Στην σημερινή εποχή δε, υπάρχει πληθώρα επιλογών για να λευκάνουμε τα δόντια μας και μπορείτε να αρχίσετε από σήμερα κιόλας να ψάχνετε την καλύτερη για εσάς, απλά επικοινωνώντας μαζί μας.

Τα λέμε ξανά σύντομα και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!