Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει πόνος στα δόντια χωρίς να υπάρχει (ή να νομίζουμε πως δεν υπάρχει) συγκεκριμένος λόγος. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι πάντα η καλύτερη λύση όταν αντιμετωπίζουμε κάποιον τέτοιου είδους πόνο, όμως αυτό το άρθρο είναι εδώ για να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις από τι μπορεί τελικά να προέρχεται αυτός ο ενοχλητικός και επίμονος πόνος στα δόντια που δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις. Πάμε να δούμε τους δέκα πιο συχνούς λόγους;
Τα σφίγγεις όταν θυμώνεις
Πολλοί άνθρωποι, ασυναίσθητα ή μη, σφίγγουν τα δόντια τους όταν θυμώνουν, εκνευρίζονται, ή ακόμα και όταν προσπαθούν έντονα να συγκεντρωθούν. Ένα σφιγμένο σαγόνι, μπορεί να μας δείξει πως τα δόντια μας βρίσκονται υπό πίεση -όπως και εμείς εκείνη τη στιγμή. Το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο πόνο στα δόντια, αλλά να τα κάνει να κουνιούνται με το πέρασμα του χρόνου.
Το παρακάνεις με το στοματικό διάλυμα
Μπορεί να νομίζεις ότι αν κάνεις συχνά μπουκώματα με στοματικό διάλυμα τότε θα έχεις ακόμα πιο υγιή δόντια, αλλά όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή, αν το παρακάνεις θα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Μπορεί να καθαρίζεις όντως καλύτερα τα δόντια σου, όμως αυτό έρχεται μαζί με το τίμημα του να αποκτήσεις πιο ευαίσθητα δόντια. Κάποια στοματικά διαλύματα μάλιστα περιέχουν μερικά οξέα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην οδοντίνη.
Τα ιγμόρειά σου είναι βουλωμένα
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να νομίζουμε ότι έχουμε πονόδοντο, ενώ στην πραγματικότητα απλά είναι βουλωμένα τα ιγμόρειά μας. Μιας και τα δόντια μας είναι πολύ κοντινοί γείτονες με τα ιγμόρεια, είναι λογικό να μπερδευόμαστε. Ένα σημάδι πως το πρόβλημα είναι τα ιγμόρεια και όχι τα δόντια μας, είναι ο πόνος να είναι συγκεντρωμένος στα πάνω και πίσω δόντια.
Νευραλγία του τριδύμου
Μπορεί να μην είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά ένας από τους λόγους που πονάνε τα δόντια μας είναι η νευραλγία του τριδύμου. Όχι, αυτό δε σημαίνει ότι περιμένεις τρίδυμα! Είναι η πάθηση του τριδύμου νεύρου και είναι χαρακτηριζόμενη από σύντομες προσβολές αστραπιαίων νύξεων κατά μήκος της διανομής ενός, ή περισσοτέρων από τους κλάδους του, αλλά συνήθως κατά μήκος του γναθικού νεύρου. Πολλές φορές υπάρχει έντονος πόνος όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, όταν τρώμε, ή όταν πίνουμε ζεστό ή κρύο νερό.
Υποχώρηση των ούλων
Όταν τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν, τραβάνε μαζί τους και το στρώμα που προστατεύει τα νεύρα των δοντιών σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δόντια να πονάνε πολύ πιο εύκολα. Χρειάζεται προσοχή, γιατί η υποχώρηση των ούλων μπορεί να είναι σημάδι κάποιας ασθένειας των ούλων. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να συμβουλευτείτε αμέσως τον οδοντίατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στη στοματική σας κοιλότητα.
Περιμένεις μωράκι
Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να έχετε περισσότερο αίμα όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, όπως και περισσότερο πόνο στα δόντια, όταν υπάρχει… ‘ψωμάκι στο φούρνο’. Η ουλίτιδα, όπως και η αυξημένη πιθανότητα για κουφάλες στα δόντια, είναι πολύ πιθανόν να συμβούν σε μια εγκυμονούσα γυναίκα, όποτε όσο περιμένετε την μεγάλη μέρα, καλό θα ήταν να κανονίσετε και μια επίσκεψη στον οδοντίατρο!
Ζορίζεις υπερβολικά το σώμα σου
Έρευνες έχουν δείξει πως οι αθλητές που προπονούνται για τρίαθλο, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν πόνο στα δόντια και να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών τους. Όσο πιο έντονη είναι η αθλητική σας δραστηριότητα, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να αρχίσετε να υποφέρετε από κουφάλες και πόνους στα δόντια.
Τρίζεις τα δόντια σου
Ακόμα και να μην σφίγγεις τα δόντια σου από το άγχος όπως είπαμε πιο πάνω, μπορεί να τρίζεις τα δόντια σου όταν κοιμάσαι και να προκαλείς το ίδιο αποτέλεσμα – δηλαδή τον πόνο στα δόντια. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε επειδή πάσχετε από κάποια ασθένεια του ύπνου, είτε επειδή το στόμα σας δεν κλείνει σωστά, ή ακόμα και αν σας λείπουν κάποια δόντια.
Καρδιακά προβλήματα
Εάν και είναι σπάνιο ο απλός πόνος στα δόντια να μας δείξει ότι έχουμε πρόβλημα στην καρδιά, είναι καλό να θυμόμαστε ότι εάν έχουμε πόνο στα δόντια που συνοδεύεται από πόνο στους ώμους, στον λαιμό, και στο σαγόνι, και ειδικά εάν αυτά συνοδεύονται από εφίδρωση, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή και πόνο στο στήθος, τότε πρέπει να κάνουμε μια επίσκεψη στον καρδιολόγο μας.
Δεν πίνεις αρκετό νερό
Ναι, το νερό βοηθάει ακόμα και στον πονόδοντο! Με το να πίνουμε πολύ νερό, βοηθάμε τα υπολείμματα φαγητού να φύγουν από τα δόντια μας. Επίσης, επειδή το νερό περιέχει φθόριο, τα δόντια μας μένουν υγιή και δυνατά για περισσότερο καιρό – χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσουμε ιδιαίτερα. Οπότε η έλλειψη νερού, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και είναι πολύ πιθανό να μας προκαλέσει πόνο στα δόντια.
Εάν θέλεις να μάθεις και άλλους λόγους που μπορεί να πονάνε τα δόντια σου ή αν έχεις ήδη πόνο στα δόντια, τότε σίγουρα θα σε βοηθήσει μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Κλείσε το ραντεβού σου μαζί μας σήμερα!