Αν κοιμόμαστε μαζί με κάποιον άλλον στο κρεβάτι, είναι πολύ πιθανόν να μας έχουν ήδη παραπονεθεί ότι κάνουμε το λεγόμενο τρίξιμο δοντιών στον ύπνο μας. Αυτό, μπορεί να το αντιμετωπίζουμε ως μια παρόμοια ενόχληση με το ροχαλητό, όμως η αλήθεια είναι ότι οι αιτίες και η αντιμετώπιση είναι πολύ διαφορετικές. Εάν από την άλλη κοιμόμαστε μόνοι μας, τότε είναι πιθανό εάν κάνουμε το τρίξιμο δοντιών να το καταλάβουμε είτε από την επίσκεψη στον οδοντίατρο μας, είτε επειδή ξυπνάμε με πόνο στα δόντια ή στη γνάθο.
Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται βρουξισμός και είναι το ασυνείδητο τρίξιμο των δοντιών που εκτός από πόνο στα δόντια και στη γνάθο, μπορεί να φέρει και ισχυρούς πονοκεφάλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, αν δεν διαγνωστεί και θεραπευτεί, μπορεί και να καταστρέψει τα δόντια και τα ούλα μας καθώς και να προκαλέσει προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση, πόνους στο αυτί, δυσκαμψία στους ώμους, και δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος.
Όμως, δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε. Ο οδοντίατρος μας θα είναι ο σύμβουλος που θα μας κατευθύνει προς τη λύση του προβλήματος και εμείς, εάν ακολουθήσουμε τις οδηγίες του, θα θεραπευτούμε από αυτή την ενοχλητική και καταστροφική ασυνείδητη συνήθεια. Πάμε να μάθουμε λίγο περισσότερα για τον βρουξισμό;
Πώς προκαλείται το τρίξιμο δοντιών;
Δυστυχώς ή ευτυχώς, η κύρια αιτία για το τρίξιμο δοντιών είναι το έντονο άγχος. Δυστυχώς γιατί το άγχος μπορεί να είναι κάτι αόριστο που δύσκολα φτιάχνεται, και ευτυχώς γιατί όπως και να το κάνουμε, είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε, ακόμα και αν χρειαζόμαστε μια ανάλογη και κατάλληλη για την περίπτωσή μας θεραπεία με κάποιον ειδικό.
Μερικοί άλλοι λόγοι που μπορεί να συμβάλουν στον βρουξισμό είναι η άπνοια ύπνου, το κάπνισμα, η υπερβολική χρήση αλκοόλ ή/και ναρκωτικών ουσιών, όπως και κάποια αντικαταθλιπτικά χάπια.
Άλλες ψυχολογικές αιτίες που επίσης έχουν συνδεθεί με το τρίξιμο δοντιών είναι η υπερβολική κούραση, ο έντονος ή κατεσταλμένος θυμός, και οι υπερκινητικές διαταραχές.
Πώς αντιμετωπίζεται το τρίξιμο δοντιών;
Αρχικά, θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε εμείς μόνοι μας να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.
NA MHN KANOYME
- Όχι ύπνος με το χέρι στο μάγουλο ή μπρούμυτα
- Όχι τσίχλες
- Όχι έντονες πλάγιες κινήσεις
- Όχι στήριξη του πηγουνιού με το χέρι
- Όχι στο κάπνισμα, αλκοόλ, και καφεΐνη
NA KANOYME
- Ναι στις ασκήσεις χαλάρωσης και στον διαλογισμό πριν τον ύπνο
- Ναι στη ζεστή ή κρύα κομπρέσα στο πρόσωπο
- Ναι στο μασάζ προσώπου
- Ναι στις διατάσεις των μυών της γνάθου
Τώρα, πάμε να δούμε κάποιους από τους τρόπους που μπορούμε να βοηθηθούμε από τον οδοντίατρο μας.
Η πιο συχνή αντιμετώπιση γίνεται με κατασκευή εξατομικευμένου (σκληρού και εσωτερικά μαλακού) νάρθηκα δοντιών, που τοποθετείται κατά την διάρκεια του ύπνου. Αυτό εκτός από το ότι ανακουφίζει τους μυς και την κροταφογναθική διάρθρωση, μας βοηθάει εξαιρετικά γιατί εμποδίζει το τρίξιμο δοντιών να συμβεί, αφού δεν υπάρχει επαφή των κάτω δοντιών με τα πάνω.
Επίσης, εάν υπάρχουν ορισμένες ανωμαλίες στην σύγκλιση των δοντιών σας, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να τις διορθώσετε με τον οδοντίατρο σας. Αυτό συνήθως γίνεται με σφραγίσματα, ή ακόμα και με θήκες, ανάλογα πάντα την οδοντοστοιχία σας.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε πάντα είναι ότι όσο περισσότερο αφήνουμε ένα πρόβλημα, τόσο αυτό μεγαλώνει, και γίνεται πιο δύσκολη η αντιμετώπισή του. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να υποφέρετε από βρουξισμό, τότε κάντε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο σας το συντομότερο δυνατόν. Στην καλύτερη περίπτωση δεν θα πάσχετε από το συγκεκριμένο πρόβλημα και στη χειρότερη περίπτωση, θα το αντιμετωπίσετε μαζί. Και στις δύο περιπτώσεις, βγαίνετε κερδισμένοι!